Trivsamt ju-jutsupåskläger i Linköping

Under påskhelgen var tiden kommen för den fyrtiosjunde upplagan av Påsklägret. Kampsportnews är glada att rapportera ifrån det anrika ju-jutsulägret som nu varit igång i snart femtio år.

Påsklägret startade 1974 och har, förutom vid ett tillfälle, genomförts i Vasahallen i Linköping. I år vallfärdade tvåhundranitton deltagare tillhörande fyrtioen olika klubbar ifrån Malmö i söder ända till Umeå i norr.

Anders Bergström från Svenska Ju-jutsuförbundet försåg oss på Kampsportnews med en sammanfattning ifrån det uppskattade ju-jutsulägret.

– Vi tränade på fyra mattor samt i skolsal som vanligt. Förra året körde vi för första gången träning på golv vilket vi även gjorde på årets läger. Flera personer sa inför passet att de var nervösa inför att falla på golvet. Efter passet sa de i stället att de efter ett tag inte tänkte på att det var golv de körde på. Kanske kan den typen av träning bli en tradition på påsklägret.

På lördagen genomfördes en annan tradition. Alla som deltog på lägret tränade gemensamt i A-hallen. Det som tränades var Yakusuko geiko. En utförandeform som verksamheten kommer att införa framöver.

– På årets läger hade vi en väldigt uppskattad gästinstruktör ifrån Portugal. Monica Couto, 6 Dan, tillsammans med sin uke Pedro Miguel Adao, 4 Dan. En uke som fick ta emot mycket på passen av den eminenta instruktören. Det var synd om du inte var där och fick träna med Monica. Själv skulle jag kunna tänka mig att hon kommer tillbaka fler gånger. Vi fick även se en bra gradering till 4 Dan av Ivar Wikenstedt från Kungsbacka.

Under påsklägrets avslutning vankades det gratulationer. Ordföranden Bertil Bergdahl, som Kampsportnews tidigare skrivit om, har tränat ju-jutsu i femtio år. Utöver det blev även Ida Blomberg, 4 Dan, från Umeå utnämnd till ny förbundsinstruktör.

– Vi gratulerar henne och önskar henne välkommen i sin nya roll. Stort tack till alla deltagare för er insats och den ordning som hölls i både hallen och skolan. Man kunde inte ana att det var över tvåhundra deltagare på lägret. Ett stort tack också till alla instruktörer som gav allt i dagarna fyra med intressanta och roliga pass. Som vår Soke säger: ju-jutsu är roligt och det visade alla under den här påsken. Även till Lotta och Barbro som stöttat mig i arrangemanget på ett förtjänstfullt sätt. Utan er hjälp hade det inte blivit något läger, säger han och fortsätter:

– Det var jättekul att träffa er alla både på och vid sidan av mattan. Den respons ni gav inspirerar alla oss instruktörer till mer stordåd. Jag hoppas att ni som var med tog möjligheten att skapa nya relationer och träffa vänner. Samt att ni fortsätter att träffas på läger runtom i Sverige. Vi har lämnat in en ansökan om att få vara i Vasahallen även nästa år när vår nya systembok ska presenteras. Missa inte det. Jag hoppas att vi syns i Linköping under påsk nästa år. 

Med tjugoåtta procent av sina vuxna medlemmar på plats under lägret tog i år Sportpalatset Örebro Budo hem pokalen för den mest aktiva klubben. Högdalens BK placerade sig tätt bakom och följdes upp av Umeå BK på tredjeplats.

Kampsportnews hoppas så klart att kunna rapportera om fler trevligheter ifrån det härliga lägret nästa år igen.

Lyssna på Sveriges Radios inslag om lägret

Läs om det svenska karatelandslaget som är på framfart

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*