Svenska karatelandslaget på framfart under NM

På påskafton var det dags för årets upplaga av de nordiska mästerskapen i karate. Göteborg stod i år som värd för arrangemanget och bjöd alla våra nordiska vänner på ett evenemang värt att minnas.

Kampsportnews tog ett snack med den svenska landslagsledningen om det lyckade mästerskapet och hur svensk karate står sig i nuläget. Framför allt ville vi få reda på vad som görs för att vi ska besegra våra systrar och bröder söderöver och ta hem pokalen för bästa nation.

I de nordiska mästerskapen i karate är det totalt åtta nationer som gör upp om de åtråvärda medaljerna. Utöver vår egna kära nation är det även Danmark, Norge, Finland, Island, Estland, Lettland och Litauen. Sverige visade upp god form och stark vilja. Det resulterade i totalt tjugonio medaljer varav nio guld, sju silver och tretton brons. Nationens bästa resultat på de nordiska mästerskapen det senaste decenniet.

– Sverige försvarade bland annat sina titlar som nordiska mästare i damernas lagkumite tack vare Lisa Rasmusson, Loren Zarei och Matilda Rosenlind. Samt i herrarnas lagkata tack vare Anthony Vu, Alexander Pagot och William Tran. Vu vann dessutom guldet i såväl juniorernas som seniorernas kata. Isak Skottestad blev fortsatt regerande nordisk mästare i katakadetter och därmed säkrade Sverige samtliga guld på herrsidan i kata. I kumite försvarade även Agnes Nyman sin titel i kadetter -47 kg. Även Saresh Zarei (junior -68 kg), Alexander Giannakes (junior -55 kg) och Sophie Bao Bednarski (junior +66 kg) kan nu titulera sig som nordiska mästare efter starka insatser.

Göteborgarna verkar kunna det där med att arrangera karatemästerskap. För bara några veckor sedan var staden värd för det första europamästerskapet i kyokushin på svensk mark någonsin. Nu var det alltså dags för ännu ett stort mästerskap och det verkar inte ha efterlämnat några dystra miner.

– Jättebra, arrangörerna har stått för ett fantastiskt evenemang som kommer att bli svårt att leva upp till i framtiden! Stämningen är alltid god på de Nordiska Mästerskapen. Givetvis finns det en rivalitet men den är sund och vänlig. NM är alltid ett tillfälle att stärka samt utveckla det nordiska samarbetet, så tonen är väldigt vänlig bland såväl tävlande som ledare.

Sverige slutade på andra plats efter Danmark när det gäller totalt antal vunna medaljer under mästerskapet. Målbilden är givetvis att ta steget förbi våra grannar och stå som segrare framöver. Landslagsledningen arbetar för att det ska bli realitet förr snarare än senare.

– Danmark gör väldigt mycket bra saker och har haft ett framgångsrikt arbete på klubbnivå under flera år. Det har resulterat i att de har betydligt fler tävlande utövare, så det ska de ha en eloge för. Vi har numera utövare som har gått långt i flera mästerskap i följd. Det vi kan hoppas på är att karaten blir mer exponerad som sport ute i landet och att unga utövare får fler riktigt duktiga utövare att se upp till. Landslagets verksamhet är och kommer alltid vara beroende av det fantastiska jobb som görs ute i klubbarna. Ju fler medlemmar klubbarna har desto fler talanger kommer att hitta sin väg till landslaget och på så sätt går vi till slut om Danmark.

Trots att våra grannar får behålla vandringspokalen ett år till så verkar de svenska utövarnas prestationer ändå ha levt upp till landslagsledningens förhoppningar.

– Det är svårt att svara annat än ja på den frågan med tanke på att vi gjorde vårt bästa NM-resultat någonsin. Samtidigt hör det kanske idrotten till att vi ändå lämnar med en känsla av att vi hade velat att det gick hela vägen för ännu fler individer. Vi hade ett ovanligt stort manfall till det här mästerskapet och ambitionen är så klart att vi ska ha dubbelt svenskt på pallen i flera klasser under de nordiska mästerskapen.

De nordiska karatebataljerna i Kviberg bjöd på flera roliga moment som både utövare och åskådare glatt kan minnas tillbaka på i framtiden.

– Roligast måste vara vår befästa dominans på herrsidan i kata, där vi för andra året i rad tog guld i alla kategorier som erbjöds. Sedan är också damlagets insats i kumite enormt imponerande. Där hade vi en del tapp på utövare till följd av sjukdom och ändå lyckades vi slå det finska laget som två veckor tidigare slogs om bronset på Senior-EM. Sedan är det alltid roligt att se hur våra unga talanger som gör sitt första mästerskap hanterar sammanhanget samt alla stolta föräldrar.

– Vi har flera fina prestationer från våra utövare som inte direkt överraskar men det är imponerande att se exempelvis Sophie Bao Bednarski göra ett starkt mästerskap, likaså Alexander Giannakes. Som nation tycker vi att Lettland imponerar i många av kumiteklasserna, de gör det väldigt bra i väldigt många fall.

Sverige har mäktat med många fina pallplaceringar i olika tävlingar på senare tid. Landslagsledningen tror att de svenska utövarna kommer att fortsätta gå en angenäm framtid till mötes.

– Som vi ser det är svensk karate på framfart. Många fantastiska prestationer har avlöst varandra över det senaste året med vår första final på Premier League, mästerskapsmedalj på Senior-EM och alldeles nyligen en medalj på Serie A. Samma sak med Junior-EM som gav tre medaljer samt Youth League med flera medaljplatser. Så svensk karate är på en bra plats just nu med många oerhört talangfulla utövare på hög internationell nivå.

Budo-Nord och Svenska Karateförbundet, som nyligen ingick ett partnerskap tillsammans, hade ett fint samarbete även den här gången. Landslagsledningen hade dock gärna sett att sporten karate fick mer utrymme i media framöver.

– Vi är tacksamma för samarbetet med Budo-Nord och alla våra sponsorer och samarbetspartners. Det fungerar mycket bra. Det vore fantastiskt om det fanns möjlighet, det är en av de absolut största kampsporterna i Sverige med många positiva värden. Så förhoppningsvis kan vi fortsätta skörda internationella framgångar och på så sätt förtjäna en större plats i medielandskapet.

Nästa upplaga av de nordiska mästerskapen kommer att arrangeras på Island.

Fotograf Jeff Tran

Läs om Svenska Karateförbundet

Läs även om Katapokalen som fortsätter att ånga på

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*