Succé för Kyokushin-EM i Göteborg

Den första april anordnade Göteborg och grannkommunen Partille årets europamästerskap i karatestilen kyokushin. Evenemanget blev en förnämlig upplevelse för alla som deltog i karatefesten.

Kampsportnews blev så klart nyfikna på hur ett mästerskapsarrangemang går till. Vi bestämde oss för att ta en pratstund med projektledaren Rickard Weber.

– Det var utmanande och givande på många plan. Dels att skapa en organisation som skulle klara av att genomföra alla praktiska detaljer. Sedan att hitta rätt arena i Göteborg som kunde klara av arrangemanget och att hitta ett tillräckligt stort hotell. Totalt har cirka hundratio människor varit engagerande i projektet. Vi har arbetat med europamästerskapet i ett år och lagt mycket tid för att få allt att klaffa. Det känns skönt nu i efterhand att allt gick bra och vi har fått mycket beröm internationellt.

Totalt sett deltog tvåhundraarton utövare från tjugoen olika nationer. Litauen stod för ett utomordentligt mästerskap och var den nation som presterade bäst. Europamästerskapet var uppdelat i olika segment och Rickard guidar oss igenom händelseförloppet.

– Evenemanget bestod av att den internationella katatävlingen avgjordes som första del på tre olika tatamis med den europeiska eliten. Därefter genomfördes den officiella invigningen. Sedan avgjordes grundomgången i de tio olika viktklasserna, fem för män och fem för kvinnor. Slutligen kvartfinaler, semifinaler och finaler samt prisutdelning, säger han och fortsätter:

– Vi anser att helheten var väl genomförd och att nivån på de tävlande var mycket hög. Det var ett jämt EM där Litauen presterade bäst och sedan följdes av Bulgarien, Polen, Georgien, Azerbajdzjan, Ukraina och Ungern.

Mästerskapet hölls i grannkommunen Partille och handbollslaget Sävehofs hemmaplan Partille Arena. Arenan ligger endast några kilometer ifrån Kviberg där de Nordiska Mästerskapen i karate nyligen även anordnades.

– Göteborg har tyvärr ingen lämplig arena för ett sådant arrangemang. Vi valde därför att lägga europamästerskapet i Partille Arena som är en nybyggd och fantastiskt bra arena. Responsen har genomgående varit positiv. Vi har fått mycket beröm för val av hotell och arena och för genomförandet av hela den idrottsliga delen. Vi hade cirka 1500 i publiken varav cirka 1100 betalande och resten sponsorer och deras publik. Streamingen blev mycket lyckad med cirka 88 000 personer som följde europamästerskapet.

Många hade nog hoppats att hemmanationen skulle skörda stora medaljframgångar under europamästerskapet. Tyvärr knep svenskarna inga guldmedaljer den här gången men Rickard är trots det nöjd med prestationerna.

– Sverige lyckades ta ett brons i kata och två brons i kumite. Som hemmanation har man ju alltid mycket förhoppningar men överlag tycker jag att Sverige presterade bra med tre brons. En svensk fighter vid namn Ali Hayder som vann brons fick även domarnas pris för bästa fighter och teknik.

Trots att inga svenskar fick bestiga toppen av prispallen, så fanns det ändå mycket annat roligt att glädjas åt för Rickard och hans medarbetare.

– Det som var särskilt roligt var att Ukraina, trots kriget, kom och deltog med en stor trupp. Det som personligen var mest givande var att få se en så hög nivå av tävlanden i både kata och kumite. Samt att träffa alla bekanta från olika nationer. Det var en fantastisk atmosfär och jag är tacksam över alla som hjälpte till och gjorde så att arrangemanget blev till en succé.

Många månaders arbete krävdes för att planera och genomföra karatemästerskapet. Framtiden får utvisa om arrangörerna orkar med att ge sig på att anordna ett evenemang av den här digniteten igen.

– Det återstår att se. Det krävs ett stort engagemang och en fungerande ekonomi och man orkar inte genomföra ett så stort arrangemang mer än kanske var femte-sjätte år. Så vi får se vad som händer i framtiden.

En aspekt under mästerskapet som Rickard hade hoppats mer på är något som vi på Kampsportnews försöker bidra till att förbättra.

– Vi fick ett kort reportage i Sveriges Television men som helhet så är medieintresset tyvärr inte så stort som vi önskade.

Kolla in SVT:s inslag om europamästerskapet

Läs även om det Nordiska Mästerskapet som hölls i krokarna

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*