Swedish Karate Open inkluderar alla

Den tjugoandra april öppnade Kristianstad Arena sina dörrar för årets upplaga av Swedish Karate Open. Arrangörerna av tvådagarsevenemanget tänkte inkluderande och adderade i år en ny tävlingsform på schemat.

Swedish Karate Open är en internationell kata- och kumitetävling som arrangeras årligen. Det populära kampsportsföretaget Budo-Nord stod i år som huvudsponsor. Tävlingen startade 2010 och arrangerades de första åren i Malmö. Evenemanget har på senare år förflyttat sig en bit nordöst över länet och huserar numera i Kristianstad.

Dejan Brajić, ansvarig arrangör för karatetävlingen, talar glatt om evenemanget som han och hans kompanjoner med nöje årligen anordnar.

– Behovet av en internationell tävling i Sverige har alltid funnits och närheten till kontinenten gjorde att tävlingen startade i Malmö. Swedish Karate Open är en tävling för både barn och vuxna. Det är också en internationell tävling som riktar sig mer till de som tävlat tidigare. Har man hållit på med karate i mer än fyrtio år så måste man tycka karate är den bästa idrotten av alla så klart men att se glädjen och gemenskapen i dojon den är bäst, säger han och tillägger:

– Vi har arrangerat tävlingar i snart trettio år. Både stora och små och alltid haft Budo-Nord bakom våra arrangemang. Vi är glada att Budo-Nord finns som en del av vår tävling och som huvudsponsor. Samarbetet har funnits sedan Budo-Nord startades på sjuttiotalet. Först genom min pappa Zivko Brajić. Jag kom i kontakt med Budo-Nords produkter när jag själv började träna i slutet på sjuttiotalet.

Dejan tillhandahåller en personlig skildring av vad som egentligen försiggick innanför väggarna på Kristianstad Arena.

– Det här året hade vi cirka sexhundra starter och det var något färre än förra året. Jag tror det beror på det ekonomiska läget vi befinner oss i samt att det samma helg arrangerades några andra stora tävlingar samtidigt. Vi hoppas ju alltid att alla är nöjda med vårt arrangemang när tävlingen är slut och den responsen vi har fått är positiv. Vi har inte hunnit sammanfatta tävlingen helt än men vi tycker att vi gjort ett mycket fint mästerskap det här året igen, säger han och fortsätter:

– Årets tävling arrangerades under två dagar där lördagen var en kata- och kumitetävling för kadetter, juniorer och seniorer. På söndagen tävlade barn från sju till tretton år och för första gången arrangerade vi parakarate. I år lockade tävlingen deltagare från sex länder där det var cirka sexhundra starter under två dagar. Lagtävlingen vanns i år av Mexiko. Nästa års tävling kommer att arrangeras den nionde mars i Kristianstad Arena.

En nyhet för i år var, som sagt, att det även fanns möjlighet att tävla i parakarate. Träningsformen är fortfarande under utveckling. Det huvudsakliga syftet är att få fler personer med funktionsnedsättning att röra på sig samt att erbjuda utövarna gemenskap och en meningsfull fritid.

– Vi arrangerade parakarate för första gången på Swedish Karate Open och det var extra kul att se så många duktiga utövare på vår tävling. När det gäller parakaraten på vår tävling så kommer vi att fortsätta med det även nästa år. Jag har kontaktat parakaratekommittén om ett djupare samarbete som inte är klart än. Förhoppningen är att de vill lägga några av deras aktiviteter i samband med nästa års tävling i Kristanstad, säger han och adderar:

– Det är ju fler än jag som arrangerar tävlingen. För att lyckas med det behöver vi duktiga funktionärer inom alla områden och det har vi inom vår organisation. Det som driver oss är att göra en bra tävling och att utveckla tävlingen för varje år. Allt beror på var man vill lägga nivån på en tävling. Vår ambition är alltid att försöka utveckla tävlingen. Arbetet för nästa års tävling började redan dagen efter tävlingen slutade.

Arrangörerna lägger stor vikt vid att tävlingarna som går av stapeln håller en hög nivå. På så sätt ska de få utövarna att vilja återvända men även locka nya, gärna utländska sådana.

– Tävlingsmässigt med utländska tävlande har gått i vågor. Nu satsar vi en hel del på att locka duktiga domare som är på högsta nivå för att höja kvaliteten på tävlingen och då få mer rättvisa bedömningar. Konkurrensen runt om i Europa med tävlingar som arrangeras i princip varje helg är alltid en utmaning. Speciellt att försöka lägga vår tävling så att den inte krockar med någon annan större tävling. Utmaningen är alltid att försöka förbättra varje arrangemang och att försöka locka utländska tävlande. Våra framtidsvisioner är att fortsätta att utveckla och förbättra arrangemanget.

Avslutningsvis ger Dejan sin om åsikt om var svensk karate befinner sig för tillfället. Han blickar även tillbaka på vad han anser var de gyllene åren.

– Pratar vi elit, den allra högsta nivån, så ligger vi långt ifrån den nivån Sverige var på åttio- och nittiotalet. Då räknades vi som en toppnation och fick fram flera världsmästare. Allt har så klart inte bara varit dåligt sedan den tiden. Vi har haft flera fina placeringar på de största mästerskapen men att Sverige ska bli en toppnation som på åttio- och nittiotalet tror jag inte kommer att hända.

Källa Svenska Karateförbundet

Läs mer om Swedish Karate Open

Läs även om Kyokushin-EM som anordnades i Göteborg

Tomas Loman

2 reaktioner till “Swedish Karate Open inkluderar alla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*