BERTIL BERGDAHL – Den nya ordföranden

Det svenska jujutsuförbundet har tillsatt en ny ordförande. Kampsportnews ville veta mer om Bertil Bergdahl, mannen som ska föra förbundet och dess visioner framåt.

Kan du berätta om hur du upptäckte kampsport från första början och varför valet föll på jujutsu?

– Efter lumpen 1973 ville jag börja med något nytt. Träffade då min skolkamrat Björn Hornvall som höll på med jujutsu och sa att det var jättekul. Jag började i oktober samma år och instämde ganska snart. Det var det jag ville hålla på med och på den vägen är det. Ett val som jag absolut inte har ångrat.

Vad är de största skillnaderna på jujutsu och den brasilianska versionen?

– BJJ är ett självförsvarssystem som man tävlar i med regler med mera medan vanlig jujutsu enbart är självförsvar.

Hur såg din aktiva karriär ut?

– Min aktiva karriär började runt 1980, då jag dels fick börja instruera på våra förbundsläger och samtidigt utbildade mig till domare i den internationella jujutsun. Var sedan ledamot i den internationella domarkommittén under cirka femton år och även svensk delegat på IJJF:s och EJJF:s möten. Jag har även suttit i vår riksgraderingskommitté i mer än trettio år och graderat runt 1500 personer till svart bälte.

Du är ny ordförande i svenska jujutsuförbundet. Vad innebär det för dig?

– Att bli ny ordförande är inget jag jagat men när vår tidigare ordförande ville avgå av personliga skäl fick jag frågan från vårt förbund och beslutet var inte svårt att fatta. Har varit kassör i förbundet sedan det bildades 91, så jag är väl insatt i förbundet och dess verksamhet.

Vilka arbetsuppgifter har du som ordförande?

– Eftersom jag blivit ordförande nu i år, så är det fortfarande nytt för mig. En ordförande ska leda styrelsearbetet och de uppgifter som årsmötet ålagt styrelsen samt se till att förbundet mår bra och att klubbarna får den service de har rätt till.

Vad har förbundet för vision för sporten?

– Förbundets vision är att alla ska veta vad jujutsu är och att det startas nya klubbar, helst en i varje tätort.

Vad har jujutsun betytt för dig?

– Jag har varit verksam i snart femtio år, så man kan väl säga att det har varit en stor del av mitt liv och har givetvis min familj att tacka för det. Jag har fått vänner över hela Sverige och även i andra delar av världen. Har haft förmånen att resa runt hela världen i min roll som svensk delegat i IJJF samt som general manager för landslaget.

Är det en sport som passar alla?

– Ja, det tycker jag. Man tränar efter sin egen förmåga och instruktörerna ska ha kunskapen att kunna anpassa träningen efter hur gruppen ser ut.

Vad sysslar du med i det vanliga livet?

– Jag har jobbat som optiker i hela mitt liv. Är idag pensionär men jobbar fortfarande lite. Har man arbetat med människor hela livet, så finns det en social verksamhet som är svår att släppa.

Läs om Magnus Cederblad

Läs även om Svenska jujutsuförbundet

Tomas Loman

2 reaktioner till “BERTIL BERGDAHL – Den nya ordföranden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*