Nacka Dojo firar fyrtioårsjubileum

Nacka Dojo firar i år fyrtioårsjubileum. Föreningen kommer högtidlighålla festligheterna genom att anordna en bankett senare i höst tillsammans med sina medlemmar.

Klubben grundades 1982 av Ingemar Sköld och gick till en början under namnet Ju-Jutsu Klubb. Ingemar har varit aktiv och tränat sedan 69 och innehar idag graden 10 Dan. Han är en erfaren instruktör och reste under många år till Frankrike för att träna och utvecklas tillsammans med Raymond Cocatre. Under samma period tävlade han framgångsrikt och lyckades bli europamästare hela fem gånger. Utöver det var han, under många år, även förbundskapten för det svenska landslaget.

Med på resan har även Ricard Carneborn varit. Han har tränat med klubben sedan 86 och var under tio års tid en del av det svenska landslaget. Fyra år efter sin ankomst antog han rollen som instruktör och är sedan 05 sportchef för klubben.

Till en början låg mycket fokus på självförsvar men tack vare Ingemars bakgrund har klubben alltid haft en tävlingsinspirerad träning med mycket sparring. Enligt Nacka Dojos kommunikatör Isabell Anderberg har klubben sedan tidigt 80-tal producerat landslagsutövare och är idag en av landets ledande tävlingsklubbar.

En idé om att skapa ett nytt tränings- och graderingssystem som var bättre anpassat för eleverna växte sig starkare under årens lopp. 97 utformades systemet av Ingemar samt hans närmsta elev Ricard och fick namnet Sport Ju-jutsu.

Första året var verksamheten belägen i Fisksätra. Ingemar skötte till en början själv mycket av träningen och medlemsantalet nådde ganska snabbt tresiffrigt. Den nya stilen Sport Ju-jutsu blomstrade, medlemsantalet likaså och med det även behovet av att ha en egen lokal. Efter att ha letat i flera år fann man i september 04 en fyrahundra kvadratmeter stor industrilokal på Griffelvägen 17 vid Nacka gymnasium. Tack vare stöd från kommunen kunde den renoveras och invigas i januari året efter.

Klubben fortsatte att växa och tre år senare var antalet medlemmar närmare sjuhundra. Behovet av mer yta infann sig återigen. Den 17 augusti 06 drabbades lokalen av en kraftig översvämning och man tvingades evakuera till Skuru där man än idag återfinns. Antalet medlemmar uppgår nu till tusen stycken och den nuvarande lokalen på hela 1200 kvadratmeter rymmer två dojos, styrketräningsrum, omklädningsrum, bastu, shop, behandlingsrum samt ett kafé.

Genom åren har utbudet av träningsformer vuxit och innefattar idag även jiu-jitsu med eller utan GI, thaiboxning, yoga och CrossCtrl. Klubben erbjuder också barnträning och har idag tvåhundrafemtio medlemmar i åldrarna fyra till fjorton.

Sedan millenieskiftet har Nacka Dojo varit arrangör av tävlingen Nordic Ju-Jutsu Cup samt Nordic BJJ Open Championship som grundades 2012. Tävlingarna växte snabbt och är idag bland de största i landet och den sistnämnda anses idag vara en av de mest prestigefyllda.

Utöver tävlingarna är klubben sedan tio år tillbaka arrangör av ett årligt sommarläger vid namn Dynamix Summercamp. Över tvåhundra barn och vuxna samlas då för att träna Sport Ju-jutsu och brasiliansk jiu-jitsu tillsammans.

Läs mer om Nacka Dojo

Läs även om Svenska jujutsuförbundets nya ordförande Bertil Bergdahl

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*