Liam ”All-Style” Mäkelä tar hem flest guldmedaljer!

Liam ”All-Style” Mäkelä är 15 år gammal och en av de fighters i sin åldersklass som går flest tävlingar och som tagit hem flest guldmedaljer i Sverige! Han har precis tagit 2 gup i taekwondo och tävlar i både sport-jujutsu och BJJ. Dessutom tränar han judo och är graderad inom karate.

Hur peppad är du på att kampsporten kan dra igång igen?

Jag är jättepeppad inför när träningarna och tävlingarna drar igång – då kommer jag att sikta högt! Mitt mål är att vinna SM i taekwondo och vinna SM i sport-jujutsu. Jag siktar på att komma med i landslaget i sport-jujutsu eller taekwondo. Jag har även utökat min kampsportsträning med judo för att förstärka mina kasttekniker. Innan coronakrisen tränade jag parallellt sport-jujutsu, taekwondo, BJJ och Judo.

Berätta, hur har du tränat under Covid-19 krisen?

– Under coronakrisen har jag tränat jättehårt – corona kan inte stoppa mig!. Jag har tränat taekwondo, sport-jujutsu och judo utomhus. Jag tränar även styrketräning hemma och tränar på sparkar och slag på boxningssäck och mot Bob. Springer utomhus 2 gånger i veckan. Tränar styrketräning 4 gånger i veckan på gymmet. Jag tränar även lite kast och brottning med mina bröder.

BJJ, taekwondo, sport-jujutsu och judo. Hur hinner du med?

För att kunna hinna och orka med taekwondo, sport-jujutsu, Brasiliansk jiu-jitsu och judo måste jag planera bra. Det gör jag genom att skriva ner alla träningarna i almanackan. Det är också viktigt att äta rätt och sova rätt för att orka!

Det senaste året har du ju tävlat extremt mycket och tagit hem många medaljer. Har du några tips till andra unga fighters på hur de ska tänka eller träna för att komma upp på pallen?

Tipset till alla som vill komma upp på pallen är att träna hårt och inte fuska på träningarna, och att lyssna noga på tränarna. Tävling ger erfarenhet, så man lär sig mycket mer när man tävlar! Tips: man lär sig också om man förlorar en fight. Man behöver inte alltid vinna, man lär sig av sina misstag. Det är bara ta revansch nästa gång. Viktiga saker att tänka på innan en fight är att äta, dricka och sova rätt. Om man har inställningen att jag kommer att vinna och inte tvekar, då kommer man vinna. Om man inte har tävlat ännu är det bara att ta steget till tävlingar. Det är läskigt dom första gångerna, men det går över när man märker hur roligt det är att tävla. Själv älskar jag att tävla och har stått högst upp på pallen 48 gånger.

Statistiken från Smoothcomp talar sitt tydliga språk!


Vad gör du i sommar? Vad händer?

Vad jag gör nu på sommaren är att träna hårt och njuta av sommarlovet. Då är jag med mina vänner, badar, fiskar, gymmar, och spelar fotboll, tennis och datorspel. 

Här kan du läsa en tidigare intervju som vi gjorde med Liam i höstas

Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*