Av: Lovisa Andersson -november 7th, 2019

Liam "Allstyle" Mäkelä är 15 år gammal och uppvuxen i Upplands Väsby strax utanför Stockholm. Som liten blev Liam utsatt för mobbning, vilket gjorde att han senare bestämde sig för att påbörja en karriär inom kampsporten.

Den slutgiltiga händelsen utspelade sig på Liams skola, där några killar jagade honom och av rädsla klättrade Liam upp i ett träd. Då han inte kände att han kunde försvara sig själv på annat sätt. Nedanför trädet försökte sedan killarna dra ned honom med våld. Det var då Liam beslutade sig för att börja på kampsport för att i framtida scenarion kunna stå upp för sig själv. Under de första träningarna tyckte Liam att det var läskigt, men så småningom fick han upp ögonen för vad som senare skulle bli hans största intresse.

Liam älskade sin träning och var aldrig borta från Sport-Jujutsun, han hade 100% närvaro under många år. Efter 4 år valde han att även komplettera Sport-Jujutsun med Taekwondo som han nu har tränat i 4 år. Taekwondo valde han för att bli bättre på att använda benen i snabba sparktekniker. Därefter kände Liam att han också ville stärka sig på mattan och då föll valet på BJJ som nu har tränat i 3 år och älskar brottningen med alla nedtagningar och olika lås. Liam kunde inte stoppa där i sin jakt på den kompletta träningen utan därefter blev det även dags för Karate för att bli ännu bättre på sina slagtekniker och för att inte missa något har han under sina 15 år även passat på att prova på Judo och Aikido.

"Tränar 6-7 pass kampsport per vecka"

Liam tränar nu parallellt Sport jujutsu, BJJ och Taekwondo, så det blir 6-7 pass kampsport i veckan. Under flera år åkte han mellan flera träningar under samma dag, då han tränade mer än 8 pass i veckan. Under 2 år har Liam även provat på rollen som tränare. När han var hjälptränare till 6-9 åringar, det var både lärorikt och skoj tyckte Liam.

”Tävlar 20 tävlingar per år”

Liam är väldigt aktiv att tävla, han tävlar så mycket han bara kan för att få erfarenhet och utvecklas. Det kan bli ända upp till 20 tävlingar per år och i allt från Sport-Jujutsu, Newaza, Bjj, Karate till Taekwondo, Allstyle och Submission wrestling. Under en period tävlade han 7 helger i rad och vid en tävling så deltog han i 4 olika klasser med 12 matcher och totalt 26 min matchtid, Det gav resultat, den dagen fick han stå på pallen hela 4 gånger.

”Utanför mattan”

När han inte tränar kampsport gillar han styrketräning, parkour, fotboll, spela med dator och även hinna med att umgås lite med kompisarna. Kampsporten har gett honom gott självförtroende, han har blivit stark både fysiskt och psykiskt och även fått många kompisar för livet.

Hans föräldrar har stöttat och motiverat honom jättemycket under alla dessa år och skjutsat honom till alla hans träningar under 8 år och varit med vid alla hans träningar. Liam är jättetacksam att dom har varit med honom den resan av hans karriär, utan dom hade inte kommit så här långt säger han. Liams dröm att komma med i junior landslaget i Sport-Jujutsu år 2020 och representera Sverige.

”90 vinster och 42 st st guld”

Liams meriter hittills är 90 vinster, 20 förluster, 42 st guld, 11 st silver och 5 st brons. Snabbaste vinst var på 10 sekunder. Liam gillar att göra submission på sina motståndare, så hittills har det blivit 37 submissions.

Framtidsplanerna är att tävla i MMA och bli professionell MMA-fighter. Drömmen är att bli bättre än hans förebild och idol Alexander ”The Mauler” Gustafsson. 

Favoritmat är tacos på fredagar.

Sponsor: Budo-Nord och Budofitness.

Liams Kampsport highlights videos på Youtube https://www.youtube.com/channel/UCP7rHh4-m1qIJUzgGUoAhkA

Comments

comments

Tags: , , , , , , , , , , , ,