Heian Cup och det japanska köket

Den sjunde oktober slår Heian Cup återigen upp sina dörrar för alla karatefantaster. Evenemanget äger rum i Fröding Arena i Karlstad och Budo-Nord kommer givetvis vara med och sponsra tävlingen.

Stefan Barkman och Lennart Larsson berättar för Kampsportnews om hur idén om den svenska karatetävlingen kläcktes i ett japanskt kök för över två decennier sedan.

– Vi satt i ett kök och diskuterade om vi inte skulle starta en ungdomstävling under ett träningsbesök tillsammans med vår dåvarande Sensei Yosimi Inoue i Tottori, inleder Lennart.

– Efter Japanresan som Karlstad Karateförening arrangerade 1997 kom vi på att vi ville skapa en egen ungdomstävling med både kata och kumite. Fokus på barn och unga upp till U-21 men också inriktning på elit. Heian betyder kortare kata och det tyckte vi var passande, tillägger Stefan och fortsätter:

– Till Heian Cup kommer deltagare från hela Sverige. Fem-sex klubbar från Norge deltar också. Totalt ungefär femtio klubbar och trehundra deltagare. Bästa klubb får också en buckla. Solna Fudokan Shotokan KK var den mest framgångsrika klubben 2022.

Tävlingens popularitet har växt under åren. Lennart förväntar sig nästan sju gånger så många deltagare i år jämfört med när evenemanget startade.

– I år kommer vi genomföra tävlingen för tjugosjätte gången. Första året var det cirka sjuttiofem starter. Pandemin ställde till det för oss men i år kommer det vara närmare femhundra starter samt cirka femtio klubbar, säger Lennart och adderar:

– Vi arrangerar även ett distriktsläger på söndagen 8 oktober. Målet med distriktslägret är att sammanföra ungdomar med träning och tävling. Det brukar komma cirka hundra personer.

Lennart utvecklar vad det grundläggande syftet med tävlingsarrangemanget är. Han delar även med sig av de positiva aspekterna han anser att tävlandet kan ha på unga aspiranter.

– För det första är det en ungdomstävling. Idén är att ge ungdomar sin första tävling och att de samtidigt får se eliten. Tanken är att det ska vara en inspirationstävling för alla. I grund och botten vill vi se att ungdomar utvecklas. Jag personligen tycker att man ska prova på tävlingar som är på rätt nivå när man börjar träna. Tävling ger inspiration till goda erfarenheter om det görs på rätt sätt. Gradering och tävlingar är bra ställen att vässa sig själv på, man får helt enkelt skärpa till sina sinnen. Arrangemanget skapar också engagemang hos alla.

Jobbet med att få evenemanget att växa är ständigt pågående. Det finns dock en stor konkurrens att förhålla sig till när det gäller att arrangera tävlingar, nationellt men även internationellt.

– Framtidsvisionen är att vi ska göra tävlingen lite bättre varje år. Det är verkligen mycket jobb och vi har även den lokala samt utländska konkurrensen att tänka på. Ambitionen är att på alla sätt göra tävlingen attraktiv så att klubbarna vill komma tillbaka, säger han och tillägger:

– Det är mycket jobb och varje tävling dyker det alltid upp oförutsedda problem. En gång tappade vi bort priserna. Vi hoppas det blir ett bra läger och Heian Cup 2023.

Karate är mer än bara kampmomenten. Lennart elaborerar om den skolning han fick i kampkonsten i unga år och vad som är den verkliga skönheten med den.

– Karate är ju en kampsport i grund och botten. Jag tycker att jag själv har fått en bra skolning av traditionell karate-do. Do står för konstarten och karaktärsdanande verksamhet genom hård träning. Jag har alltid tränat Shito Ryu, som under min tid alltid utvecklats. Om man vill göra förändringar måste man alltid acceptera att ändra på sig själv och sitt förhållningssätt. Skönheten med karate är att grundträningen alltid håller, rätt utförd är den mycket tuff. Den har alla moment för människan.

Slutligen ger han sin syn på var svensk karate överlag befinner sig för tillfället. Han ger även en inblick i vad han tror om våra chanser att utvecklas och bli en framgångsrik karatenation i framtiden.

– Vi är en liten nation och ambitionen att bli bäst och ta EM- och VM-guld är mycket svår. Jag tror att det går om man ser på andra idrotter och deras satsningar. Det gäller att värdera insatsen och att verkligen göra jobbet. Det är många som vill bli mästare men saknar ambitionen att göra det verkliga jobbet, säger han och avslutar:

– Jag tror att kunskapen finns och jag hoppas verkligen att de som idag har ambitionen att ta mästerskapsmedaljer som seniorer kommer att lyckas. Juniorer och ungdomar ska verkligen stöttas för att delta i tävlingar. Heian Cup är en del i det.

Här kan ni anmäla er till årets distriktsläger

Fotograf Jeff Tran

Läs mer om Heian Cup

Läs även om Premier League i Dublin

Tomas Loman

2 reaktioner till “Heian Cup och det japanska köket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*