Karate-SM åter tillbaka i Karlstad

2023 års Svenska Mästerskap i karate är i antågande. Den nationella tävlingen återvänder i år till den värmländska orten belägen vid Vänerns norra strand.

Mellan 18-19 november kommer kombattanter från hela landet göra upp i Fröding Arena. Vilka som i år får möjligheten att bestiga prispallens högsta punkt och därmed äran att titulera sig som svenska mästare återstår att se.

Karlstad Karateförening är, tillsammans med andra värmländska föreningar från Kil, Sunne och Forshaga, värd och ansvarig organisatör för årets Svenska Mästerskap. Svenska Karateförbundet och Karlstads kommun välkomnar både utövare och publik med öppna armar för att uppleva Sveriges bästa karate på plats.

– Vi återvänder gärna med SM till Karlstad. Karaten i Värmland har alltid haft ett bra samarbete sinsemellan och med Karlstad kommun. Vi har därmed största förtroende för ett lyckat evenemang även den här gången, säger Svenska Karateförbundets generalsekreterare Sarah Wennerström Cedercrona.

Karlstad Karateförening är en av de större klubbarna i landet och har tidigare stått som arrangör för Karate-SM. Som Kampsportnews nyligen rapporterade om har föreningen även anordnat den stora barn- och ungdomstävlingen Heian Cup i över tjugo år.

– Tyvärr hade man svårt att rekrytera arrangör. Vi tog oss an det här och vi arrangerade ju Heian Cup före, så det blev en generalrepetition. Hoppas bara att alla kan komma som utlovat. Säkerhetstänket har ju förändrats, så det är en speciell situation som måste behandlas rätt. Vi tycker det känns jättekul att arrangera SM i karate och ser fram emot spännande och fartfyllda dagar i Karlstad, säger arrangören Lennart Larsson.

Svenska Mästerskapet är landets främsta karatetävling. Det är ett ypperligt tillfälle för utövare att visa upp vad man går för. Representanter från det svenska karatelandslaget kommer givetvis att infinna sig och betrakta bataljerna som äger rum. Trehundrasextioen tävlingslystna deltagare från femtioen olika klubbar har anmält sig till årets upplaga. Budo-Nord är naturligtvis med och visar sin stöttning genom att sponsra mästerskapet.

På mästerskapet finns det fyra olika klasser. Kadetter (14-15 år), juniorer (16-17), U21 (18-21) samt seniorer (18+). Utöver det finns det även två klasser i parakarate, där utövare med funktionsnedsättning får chansen att göra upp mot varandra. Kata och kumite är de grenar som kommer att tävlas i. Det kommer finnas möjlighet att tävla individuellt men även tillsammans som lag. Kadett- och juniortävlingarna hålls på söndagen.

Skulle det vara så att man inte har möjlighet att vara på plats under dagarna två, så kan vi gladeligen rapportera att mästerskapet även kommer att livestreamas.

– Det blir som alltid extra mycket de sista två veckorna före arrangemanget. Allt ska vara på plats och vi tänker på att det ska bli så bra som möjligt för de aktiva. Det är ju ständiga problemlösningar som ska till med själva arrangemanget. Sedan satsar vi på livestreaming, utsmyckning av hallen samt en bra stämning. Vi kommer ha storbilds-TV i arenan och det blir en utmaning att samordna. Vi har till exempel bjudit in simhopperskan Anna Lindberg som ska hålla ett föredrag i anslutning till tävlingen.

Avslutningsvis delar Lennart med sig av sina tankar kring vilka utövare som kan tänkas gå hem med de ädlaste medaljerna dinglandes runt halsen.

– William Tran i kata är ett hemmahopp, Nikola Durdević är ett annat namn i kadettklassen. Sedan finns det ett flertal i kumite. Ett lag i herrarnas kata ska försöka försvara tre SM-guld. Troligtvis öppet i ett flertal klasser men det är ju så det ska vara.

Fotograf Jeff Tran

Läs mer om Karate-SM i Karlstad

Läs även om Karlstad Karateförening

Tomas Loman

En reaktion på “Karate-SM åter tillbaka i Karlstad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*