Judits Pokal lyfter ungdomsjudon

Judits Pokal är en av Sveriges äldsta judotävlingar för barn och ungdomar. Nu har tre av de fyra årliga deltävlingarna arrangerats. Kampsportnews ville så klart veta mer om den ljuvliga judon som utövas i underbara Göteborg.

Kampsportnews tog ett snack med arrangören Jon Pettersson för att få reda på mer om årets tävling samt om evenemangets historik.

– Judits pokal startades 1972 och förra året firade vi femtioårsjubileum med tårta. Därmed är det en av Sveriges äldsta judotävlingar som fortfarande hålls. Den startades för att främja ungdomsjudon i västra zonen och bygga gemenskap bland klubbarna. Klubbar från hela västra zonen deltar. Från Mölndal, Göteborg, Landvetter, Borås, Trollhättan, Varberg, ibland även Mariestad, Skövde och Halmstad, säger han och fortsätter:

– Det var en konstnär som heter Lars Stocks som designade pokalen som är ett vandringspris och går till klubben som samlat flest poäng under de fyra deltävlingarna. Många av de som nu är ledare och coacher för barnen som tävlar har själva tävlat i Judits som barn och har fina minnen därifrån. Tävlingen arrangeras fyra gånger om året, två på våren och två på hösten.

Den tredje av fyra deltävlingar av Judits Pokal är nu avklarad. Barn mellan nio och tolv år intog mattorna och visade upp sina fina judokunskaper. Sammanlagt deltog åttioåtta barn från femton olika klubbar.

– Det var en glad och bra stämning med god kampvilja på tävlingen. Flera gjorde mycket bra insatser och det är svårt att säga att någon stod ut mer än andra. Liam Petterson som aldrig tävlat på Judits Pokal innan överraskade med att ta guldmedalj i en av grupperna i U-11. Med flera duktiga och erfarna funktionärer så flöt tävlingen på bra utan förseningar. Vi har bara fått positiva kommentarer och folk vill redan anmäla sig till deltävling fyra som snart öppnar i Smoothcomp. Caféet var mer besökt än tidigare år vilket också är en positiv utveckling.

Att arrangera ett kampsportsevenemang är inget man gör i en handvändning. I det här fallet är det femton personer som får hjulen att snurra. Att ha en egen hall man kan nyttja underlättar naturligtvis arbetet också.

– Vi är en relativt ny grupp som tagit över att anordna Judits Pokal efter att de som gjort det i många år kände att de ville bli avlösta. Det skedde ungefär samtidigt som vi började köra tävlingen i Smoothcomp, som är systemet som används vid de flesta judotävlingar i Sverige. Systemet är smidigt och många saker som var manuellt hanterade förut sköts nu automatiskt men det är en del att lära sig med det systemet. Vi har fått bra respons på tävlingen från andra klubbar, vi får även tips och frågor och försöker hela tiden utveckla och förbättra arrangemanget. Allt fungerade bra med tekniken och systemet och man kunde slappna av och njuta av stämningen, prata med folk från de andra klubbarna och ha det trevligt, säger Jon och fyller på:

– I Judits Pokalgruppen är vi fem stycken som förbereder och administrerar. Sedan är det ytterligare cirka tio funktionärer som hjälper till på tävlingsdagen med att väga in deltagare, sitta vid poängtavlor med mera. Vi har även en grupp föräldrar som driver caféet. Egentligen behövs inte så mycket förberedelsearbete eftersom vi är i vår egen lokal men det blir ett antal timmar och möten ändå. Det är viktigt att vi ser till att allt runt arrangemanget följer Svenska Judoförbundets tävlingsbestämmelser.

Judon verkar frodas i Göteborgsområdet. Det finns många klubbar att välja mellan för de som är sugna på att börja träna.

– I Göteborgs kommun finns fyra judoklubbar. Göteborgs judoklubb vid Masthuggstorget, JK Budo på Hisingen, Sakura Judoklubb i Kortedala och Frölunda Judoklubb. Varje klubb har cirka hundra till tvåhundra aktiva medlemmar. I Göteborgsregionen finns även IK Västra Mölndal, Landvetter JK, Hönö JK, i Kungsbacka finns Kungsbacka JK samt Aktiv Judo.

De nya arrangörerna har planer på att ytterligare försöka utveckla och förädla det fina arbete som redan gjorts med evenemanget.

– Vi skulle vilja öka antalet medlemmar så att vi har över hundra deltagare varje gång. Det har vi haft innan Coronan så det klarar vi. Vi håller även på att införa en Stålkommitté som ska dela ut priser för gärningar som vi vill uppmuntra. Till exempel positiv judo, det vill säga snygga kast, väl utförda tekniker med mera samt gärningar enligt judons värdegrund, säger han och avslutar:

– Vi vill även i större utsträckning ta tillfället i akt att på Judits Pokal uppmärksamma viktiga prestationer och händelser. Till exempel har vi tre medlemmar som nyligen graderat till 6 Dan, vilket är ovanligt och en mycket hög grad. Det kommer vi uppmärksamma på nästa tävling i november.

Judits Pokals fjärde och sista deltävling för året kommer äga rum den elfte november. Mer information om den hittar ni här

Läs mer om Göteborgs Judoklubb

Läs även om De ukrainska judosyskonen

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*