Budo-Nord fyller 50 år (1973 – 2023)

Vi är mycket stolta över att försett kampsportare med utrustning under hela 50 år nu. Det har varit en lång resa med många både framgångar och utmaningar att reflektera över. Idag är Budo-Nord ett kampsportsmärke att räkna med som dagligen använts av kampsportare inom de flesta stilarna över hela världen.

Såhär började det……….

I den svenska budons barndom visste inte allmänheten mycket mer om Budo än att det var frågan om någon slags brottning, fast i kläder som såg ut som vita pyjamasar, så alltihop fick heta pyjamasbrottning och dessa pyjamasar levererades på ett mycket tidigt stadium av Klas Lifors under namnet Budo-Nord.

Som en av de allra första i branschen importerade Klas budokläder och redskap från Japan och andra östasiatiska länder redan i början av 60-talet. Han hade en liten butik belamrad med artiklar, i ett pittoreskt kvarter på söder i Stockholm som bara de mest inbitna entusiasterna kunde hitta till. På den tiden var det endast en liten hängiven skara som tränade Judo, Karate, Ju-jutsu, Aikido och de andra österländska kampsporterna och de vallfärdade för att trängas i Klas lilla butik, där också hans mor expedierade.

Klas lät sig dock inte nöja med den ojämna kvaliteten på varorna som de asiatiska leverantörerna tillhandahöll på den tiden och dessutom ofta med en alltför utdragen leveranstid. År 1973 lyckades han tillslut få igång en egen helt Svensk tillverkning, där några flinka sömmerskor på Utterbyns före detta skola i Torsby snart var igång med produktionen av de famösa vita pyjamasarna eller rättare sagt Keikogi träningsdräkter under namnet Budo-Nord och som nu snabbt blev helt dominerande över hela Skandinavien.

Karaten och Ju-jutsun hade fått en favoritdräkt som tålde påfrestningar och passade oss västerlänningar. Svensk kvalitet och kunnande blev en succé som inte asiaterna kunde matcha, och inom kort hade Budo-Nord kunder så långt borta som England, Tyskland och Frankrike.

Nästa stora steg tog Budo-Nord då butiken flyttade från sitt obskyra läge till ett A-läge på Sveavägen mitt i Stockholm. Vid invigningen deltog alla de på den tiden stora namnen inom Svensk Budo och det är med en nostalgisk stolthet vi kan säga att vi fortfarande idag har kvar den butiken i samma lokaler på samma adress.

Budoentusiasterna hade förvisso blivit fler men aldrig dittills förekommit i så illustra sammanhang som den stora butiken på denna paradgata, med väldiga skyltfönster där hela kendorustningar, rader av rikt illustrerade böcker, träsvärd, makiwara och andra sällsamma träningsverktyg visades upp för en undrande allmänhet.

Budo-Nord hade blivit en lika självklar som betydelsefull del av Svensk Budo, så det var naturligt att det Svenska landslaget i Karate och Ju-jutsu vände sig hit för sin utrustning. Snart hade Budo-Nord samarbetsavtal med alla de ledande karatestilarna och med den Svenska Ju-jutsun. Försäljningen tilltog även i Norge, Danmark och Finland, vilket ledde till att Budo-Nord fick utrusta landslag i alla de nordiska länderna.

I takt med budons tillväxt steg också kunskaperna och kraven hos dess utövare, men på Budo-Nord var produktutvecklingen långt dessförinnan en ständig drivkraft. med kunniga och noggranna direktiv fick Budo-Nord igång en kompetent tillverkning i Taiwan, där produkterna förbättrades både vad gäller utformning och material.

Ett av de främsta exemplen på detta var den karatedräkt av ruggad (brushed) canvas, som Budo-Nord tog fram i mitten av 80-talet som sedan blev standard i branschen. Den här typen av dräkt har blivit världsledande och blivit kopierade av många tillverkare, men på sina håll förfuskas så att den bara har utseendet gemensamt med Budo-Nords originaldräkt, tillverkad av bomullsväv med ytterst hög prestanda. Även judodräkten förnyade Budo-Nord radikalt på 80-talet, genom att införa den helt vita dräkten. Tidigare hade kunderna ofta själva tvingats bleka sina nyköpta dräkter med starka klorbad för att få dem vita.

Vid sidan av dräkterna och träningsredskapen har Budo-Nord även bemödat sig om att framställa skydd lämpliga för budo. Till skillnad från andra märken är Budo-Nords skydd försedda med chock- och stötabsorberande inlägg. Fast det medfört en högre kostnad har Budo-Nord ansett det ytterst viktigt att kunna erbjuda skydd som i möjligaste mån kan minimera risken för skada. Den uppmuntran och stöd som Budo-Nord fått genom åren, och det etablerade begrepp som Budo-Nord blivit, är lön för mödan.

50 år och 1000-tals produkter senare

Idag drivs Budo-Nord av Sigurd Schiemann och Pierre Dahl via Budo & Fitness Sport som etablerat Budo-Nord internationellt i ca 40 länder där du kan stöta på Budo-Nord i allt från Australien till Filipinerna eller USA. Det finns produkter för i stort sett alla olika kampsporter med allt från Karate, Ju-jutsu till BJJ och Thaiboxning med en ständig produktutveckling. Det finns idag två underlines Budo-Nord Classic med produkter för våra mest klassiska kampsporter där vi en gång i tiden började vår resa men nu även Budo-Nord Fight Gear som är produkter för mer fightinginriktade kampsporter såsom Boxning, Kickboxning, Muay Thai och MMA mfl.

Budo-Nord Huvudsponsor av världens största kampsportsorganisation

En stor milstolpe för Budo-Nord var självklart när våra utvalda karateprodukter blev godkända av World Karate Federation (WKF) och Budo-Nord blev en av de 12 huvudsponsorerna. WKF som är den största Karateorganisation med inte mindre än 10 miljoner medlemmar fördelat på 191 länder. WKF arrangerar tävlingar in både Kumite och Kata för alla åldrar. Sedan 1970 i Tokyo arrangeras vartannat år ett WM i Karate.

#GreenKarate WKF projekt 

#GreenKarate-projektet är ett banbrytande initiativ för att sätta karate i framkant av hållbarhet inom idrott. Efter rekommendationerna från IOK:s olympiska agenda 2020+5, och i sina ansträngningar att främja en mer hållbar värld, har WKF skapat ett banbrytande projekt för att göra karate till en mer miljövänlig sport. I samarbete med WKF’s huvudpartner är #GreenKarate-projektet utformat för att främja produktion och utbredd användning av hållbar karateutrustning. Genom detta initiativ lovar WKF och dess partners att producera karateutrustning, skydd och tatamis tillverkade av minst 70 % av återvunnet material. All ”WKF Approved” utrustning som produceras med minst 70 % av återvunnet material kommer att bära etiketten ”WKF Approved Green Karate” och vi är extremt stolta över att Budo-Nord Mirai är en av dessa utvalda och godkända produkterna som lanserades av Tural Aghalarzade vid Euoropean Games 2023.

Team Budo-Nord över hela världen med 100-tals engagerade användare varje dag

Vi är såklart mycket stolta över alla namnkunniga atleter, förbund och landslag har valt Budo-Nord genom åren såsom OS medaljören Stanislav Horuna från Ukraina, elitrankade  Tural Aghalarzade från Azerbajdzjan och Svenska Karatelandslaget men vi kanske är ännu stoltare över alla de 100-tals hårt tränande och i sin sporter engagerade utövare som dagligen taggar och delar sina bilder i sociala media såsom instagram och facebook från träningar och tävlingar runt om i hela världen när de använder sin utrustning från Budo-Nord. Vi blir så oerhört inspirerade av att följa er alla på er egen kamsportsresa genom livet oavsett om ni tränar för att tävla och vinna eller bara för att ha kul och den fantastiska gemenskapen som erbjuds inom kampsporten #budonord @budo.nord @BudoNord.

Budo-Nord medverkar vid tävlingar och träningsläger

Vi älskar att vara på plats ute i hallarna och träffa er alla på era träningsläger, tävlingar eller andra event. Det är så vi lär om oss er träning, era behov och får chansen att ta till oss kunskapen om hur våra produkter skall passa era behov och kunna bli ännu bättre. Några tävlingar och läger som vi varit ute på under åren och vill rikta ett extra tack till arrangörerna för är: Budo-Nord Cup, Judo SM, Sörmlandsträffen, Karate SM, Karate Kid Cup, Kata Pokalen, Solna Karate Cup, Riksmästerskapen JKA, Heian Cup, Taekwondo SM, Lomma Cup, Malmö Open, Svenska Cupen, G1, Ju-jutsu SM, Ju-jutsu VM (Malmö), Karate VM, Karate EM, Karate Premier League.

Några som bidragit lite extra till våra framgångar

Vi vill ta tillfället i akt och rikta några tack till de som samarbetat med oss genom åren och bidragit till vår utveckling och att vi är där vi är idag, detta nedan utan inbördes ordning: JKA Sweden, Swedish Karate Kyokushinkai, Svenska Ju-jutsukai, Svenska Karateförbundet, Svenska Taekwondoförbundet, Svenska Judoförbundet, Svenska Wushuförbundet, Svenska Taidoförbundet, Svenska Jujutsulandslaget, Svenska Shukokai landslaget (karate), Ukrainas karate landslag, Svenska Judolandslaget, Svenska Jujutsulandslaget, Svenska Taekwondolandslaget, Svenska Taidolandslaget, Svenska Wushulandslaget, Danska landslaget i Karate, Danska landslaget i Taekwondo, Ted Hedlund (karate), Brian Fitkin (karate), Howard Collins (karate), Hans Greger (jujutsu), Wolfgang Biedron (Judo), Ingmar Johansson (Kenpo), Leif Almö (karate), Robert Tegel (karate), Cecilia Fager (karate). Vi vill också tacka alla våra fantastiska kollegor och medarbetare, ni är största delen av framgångarna genom åren.

Missa inte Budo-Nord 50-års Jubileums T-shirt

Vi har tagit fram en specialdesignad T-shirt (limited edition) under perioden vi firar 50 år, November (15-30/11) 2023.

Vi ser nu fram emot de kommande 50 åren och alla spännande möjligheter tillsammans med er alla!

 

Pierre Dahl

Holds 8th Dan and had trust in Swedish Budo and Martial Arts Federation, has been responsible for public relations Steering Committee and for the establishment of a Japanese Martial art style with 46 Dojos and about 2.000 practitioners in Sweden. Co-founder of NSTC (Nutrition and Soft Tissue Center), sports injury clinic for training and optimization of training and injury prevention training and rehab. Since 1989 been a member of the board of NSTC Personal Training School with over 2.000 educated personal trainers. Founder of Budo & Fitness Sport that owns Budo-Nord worldwide Martial Art brand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*