Debutantrik svensk trupp till Karate-VM

2023 års Karate-VM hålls i Budapest mellan 24 och 29 oktober. Majoriteten av den svenska trupp som åker ner till Ungern för att representera vårt land gör VM-debut. Förbundskaptenen Emilio Merayo ser fram emot mästerskapet och tror stenhårt på sin juvenila trupp.

Kampsportnews fick en exklusiv intervju med Emilio Merayo inför det stundande världsmästerskapet. Vi tog tempen på honom om hur det är att vara förbundskapten, hur uppladdningen har sett ut inför mästerskapet samt den unga trupp som landslaget har valt att skicka ner till Centraleuropa.

– Jag kan med glädje säga att jag har ägnat mig åt karate i över fyrtiofem år. Jag har tränat och tävlat sedan jag var ung samt varit internationell domare under de senaste tio åren. Ursprungligen kommer jag från Spanien där jag inledde min resa i karate och aktivt tävlande. Mitt engagemang följde med mig när jag senare träffade min fru och stannade i Sverige. Jag slutade tävla 1995 och har därefter varit tränare, vilket jag i allra högsta grad ännu är idag i kombination med att vara domare. Under mina år som internationell domare på världsnivå har jag haft förmånen att döma ett flertal mästerskapsfinaler, vilket har varit mycket lärorikt. Ett uppdrag jag slutade med till förmån för uppdraget som förbundskapten. Sammantaget har min breda idrottskarriär gett mig en djup och aktuell kunskapsbas i internationella tävlingssammanhang. Det ger en bra grund som förbundskapten i landslaget, säger han och fortsätter:

– Det är ett mycket spännande uppdrag. Rollen som förbundskapten innebär ett övergripande sportsligt ansvar. Parallellt har jag ett direkt ansvar för seniorer och U21 avseende både kumite och kata. Även om uppdraget är både utmanande och krävande är det få händelser som är så glädjande som när landslagets tävlande lyckas. Det är den glädjen och energin som driver oss ledare. I karatelandslaget är vi ett team med flera duktiga ledare och tränare. Det är vår gemensamma insats som gör att vi ständigt kan utvecklas med att skapa rätt förutsättningar för landslagets tävlande. Vi har tränare på världsnivå som Raul Cuerva Mora. Ett ledarteam bestående av Felix Falk, Dan Langelotz och Arvin Rezaie, alla före detta landslagsmedlemmar. Samt Cecilia Åkesdotter som vår expert på idrottspsykologiskt stöd. Under våra träningsläger har vi även aktiv och ovärderlig hjälp från en av karatens nuvarande absoluta världsstjärnor, Elena Quirici. Hon har ett enormt värde för våra tävlande som jag nog inte tror att alla inser.

Atleterna och lagledningen har förberett sig länge och väl. Nu känner de sig redo att ta sig an utmaningarna som nalkas.

– Senaste VM var i Dubai 2022 och då var inte nuvarande landslagsledningen tillsatt. Däremot har vi genomfört två EM och de lärdomar vi har fått därifrån är naturligtvis viktiga. Förutom all individuell förberedelse eftersträvar vi ledare att förbereda och organisera allt i detalj. Vi vill samtidigt att det ska vara en lugn och avslappnad atmosfär. Stämningen i truppen är superviktig och vi vill att alla tävlande ska uppleva att allt flyter på, samtidigt som alla ska få utrymme för sina behov och fokusering. En kombination av noggrann förberedelse med en hörsamhet och flexibilitet hos oss ledare är viktigt. Vi har även med oss landslagets lagkapten, Alexandra Haag, som tyvärr är skadad. Hon kan inte medverka som tävlande men kommer stödja alla tävlande och hjälpa oss ledare, så att vi fångar upp alla viktiga detaljer, säger han och tillägger:

– Redan från starten av året har vi ökat den nationella träningen för senior- och U21-trupperna och kombinerat gruppträning med individuell träning. Vidare har vi lyft kraven på den fysiska nivån, vilket vi ser har gett effekt. I januari förstärktes landslagsledningen med expertkompetens avseende idrottspsykologiskt stöd. Vi är övertygade om att det har haft en mycket positiv effekt. Den direkta uppladdningen inför VM började första helgen i augusti. Sammanlagt har vi haft tre träningsläger, fyra tävlingar, veckovis nationell träning och inom kort en kick-off under de tolv veckorna fram till att VM startar. Vi är väl insatta och har gjort analyser av en stor del av de tävlande på världsnivå. Samtidigt är det VM vilket innebär att det alltid dyker upp nya namn. Vi försöker hålla oss uppdaterade över alla kända skickliga motståndare och i olika grad anpassas taktiken beroende på aktuell motståndare. Våra tävlande ska framför allt lita på sina egna förmågor.

Känslan inför mästerskapet är på topp. Truppen som åker ner till Ungern må vara ung men iver på att få visa upp sig på den största internationella scenen saknas definitivt inte.

– Vi är otroligt stolta över truppen som vi har tagit ut till Karate-VM i Budapest. Våra tävlande har arbetat hårt och visat en imponerande dedikation och talang under träningsperioden. De är unga och hungriga och vi är övertygade om att de kommer att göra sitt yttersta för att representera Sverige på bästa möjliga sätt. Det är en härlig stämning i truppen och vår känsla är mycket positiv. Fyra av våra sju tävlande gör VM-debut. Det är naturligtvis ett stort och spännande steg men de är inte bara talangfulla utan även hungriga. Vi ser med glädje fram emot mästerskapet. Gruppen fungerar perfekt och inställningen är hundraprocentig. Det känns verkligen bra.

De svenska utövarna har visat upp flera fina placeringar på stora internationella tävlingar inför mästerskapet. Emilio tror att den unga truppen kan fortsätta på den inslagna vägen även på VM.

– Vi har en mycket ung landslagstrupp där vår äldsta tävlande nyss fyllt tjugofem år. Internationell tävlingskarate har genomgått en enorm utveckling i och med OS i Tokyo. Det har gjort att konkurrensen har blivit knivskarp. Karaten har även förändrats på det sättet att flera av dagens världsstjärnor slår igenom vid tjugofem-tjugosex års ålder för att sedan vara på topp till långt efter trettio. Så vår trupp har en lång och spännande framtid. Trots den låga åldern i truppen har flera av våra tävlande redan presterat på världsnivå med exempelvis topplaceringar på senaste EM och final i Premier League. Därför hoppas vi på riktigt bra resultat, säger han och avslutar:

– Vi vill inte sätta mål i medaljer och vi är realistiska med att vi har ett ungt landslag. Det viktiga för oss är hur alla tävlande tar sig an uppgiften och att alla växer med den. Samtidigt är det inte orealistiskt att Sverige kommer hem med en prestation utöver det vanliga.

Truppen som kommer representera Sverige består av:

Fotograf Karate Gallery

Läs mer om Karate-VM i Budapest

Läs även om Lagkaptenen Alexandra Haag

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*