ALEXANDRA HAAGS jakt på ädla medaljer

Efter flera femteplatser är Alexandra Haags målbild glasklar: hon ska ta mästerskapsmedalj. Kampsportnews fick en pratstund med 26-åringen om hur karriären sett ut hittills och hur hon äntligen ska nå det där målet.

Kan du berätta om hur du kom i kontakt med kampsport och varför du fastnade för karate?

– Min pappa har älskat karate hela sitt liv och tränade det när han var yngre, så jag är uppvuxen med influenser från honom. Vi tittade ofta på karatefilmer och en av mina stora idoler var Chuck Norris. Det började egentligen med att han tog med mig och min äldsta lillebror till Arboga Karateklubb när jag var nio år. Innan vi visste att det fanns en karateklubb så testade vi på judo och sedan tränade vi det och karate parallellt under cirka ett år men jag fastnade aldrig riktigt för judon på samma sätt som jag gjorde för karaten. Jag gillade fart och fläkt och tyckte att det var roligt att sparka och det fick man inte göra på judon, så för mig blev det ett självklart val.

Vid vilken ålder kände du att du ville satsa fullt ut?

– Jag tränade ganska lite karate fram tills jag var 15-16, kanske en eller två gånger i veckan. När jag var 16 tog pappa med mig och min bror Jimmy på ett uttagningsläger för landslagets utvecklingstrupp. Vi kom med i truppen och skulle få börja träna med landslaget och det var också då jag började träna mer och satsa hårdare. Jag hade alltid en känsla och passion för karaten och det var nog det som tog mig så pass långt, trots att jag vid den tidpunkten tränade såpass lite.

När fick du chansen att representera det svenska landslaget?

– Första gången jag representerade landslaget på en tävling var jag 17 och jag tror att det var på Ishöj Karate Cup i Danmark. Det var också första gången jag tävlade utomlands.

Vad har du hittills uppnått i din karriär och vad är den stora målsättningen?

– Jag har blivit svensk mästarinna 13 gånger och har ett flertal medaljer från Nordiska Mästerskapen. Nu är jag 28 på världsrankingen i min nya viktklass -68 kg och har tidigare varit topp 25 i -61 kg. Jag har tagit medaljer på Karate 1 Series A och nått ett flertal femteplaceringar i både Premier League och på EM. De senaste månaderna har jag varit topp fem på Premier League i Marocko och på lag-EM. Det glädjer mig att det gått så bra trots bytet av viktklass och jag är väldigt nöjd över de prestationer jag gjort under våren. Den stora målsättningen är att ta en medalj på VM och såklart även lyckas knipa en medalj på EM och inte bara femteplatser.

Du är medlem i Team Budo-Nord, hur har dem hjälpt dig med ditt utövande?

– Team Budo-Nord har under många år hjälpt mig genom att bidra med kvalitativ utrustning till träning och tävling, det är jag mycket tacksam för. Om jag saknar något inför tävling har de alltid fixat det, antingen med snabb leverans eller att jag får utrustningen på plats, vilket är mycket uppskattat.

Hur ser ditt vardagliga liv ut? Kan du försörja dig på karaten?

– I dagsläget försörjer jag mig inte på karaten men hoppas ju gärna på att kunna göra det i framtiden. Nu jobbar jag heltid som verksamhetsutvecklare på Svenska Tyngdlyftningsförbundet och jag är otroligt glad över att ha hittat ett jobb som faktiskt går att kombinera med min elitsatsning.

Brukar du och dina bröder, som också är aktiva inom sporten, träna tillsammans?

– Ja, jag tränar med mina bröder varje dag.

Ser du det som en fördel att träna med killar istället för tjejer?

– Jag ser det som en stor fördel att träna mycket med killar. De är både snabbare och starkare än mig, så jag måste vara både smart och orädd för att vinna.

Vad krävs för att du ska kunna knipa en medalj på nästa mästerskap?

– Nu har jag tränat mer med mina bröder än vad jag gjort tidigare och har sett en positiv utveckling i min karate. Jag har också väldigt stort förtroende för vår nya landslagsledning, bland annat vår coach Emilio Merayo. Det har gett mig en stor boost på de senaste tävlingarna och därför tror jag också att framtiden ser ljus ut.

Läs om Alexandras bror Ricky som siktar högt

Läs även om Alexandras klubb United Sportcenter

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*