Budo-Nord välkomnar Tural Aghalarzade

Möt karateesset Tural Aghalarzade. Azerbajdzjaniern är det allra senaste tillskottet till Team Budo-Nord. För Kampsportnews delar Tural med sig av kärleken till karaten, karriärens med- och motgångar samt framtiden tillsammans med Budo-Nord.

Tural är uppvuxen och idag fortfarande bosatt i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Staden gjorde nog sitt intåg i många svenskars medvetande när vår egen Loreen spred eufori där för sisådär ett decennium sedan.

– Mitt första möte med karate skedde 1999. Min farbror hade en passion för sport och han fick mig att tro att jag kunde bli en mästare och introducerade mig för karate för första gången. Som barn var jag hyperaktiv. Jag brukade titta på filmer med Van Damme och Jackie Chan och försökte göra samma rörelser och slåss likadant, säger han och fortsätter:

– Karate är väldigt viktigt för mig och kommer alltid att vara en permanent del av mitt liv. Jag älskar den frihet som karate får mig att känna. Jag har en universitetsexamen inom turism och management. Eftersom jag älskar karate och sport mer, så tjänar jag mitt uppehälle genom karate. Utöver det gör jag även individuell coachning.

De senaste tretton åren har Tural tränat på klubben MKM, som står för nationellt karatecenter. Under resans gång har han alltid haft sin trogna tränare Gurban Taghiyev vid sin sida.

– Jag tränar karate sex gånger i veckan och utöver det tränar jag fysik, styrka, uthållighet, andningsträning samt mentalt arbete. Individuellt och i lag, mitt på dagen. Ibland även på söndagar, säger han och tillägger:

– Först tillskrev jag hemligheten bakom min framgång till hårt arbete och uthållighet. Jag tror att arbetet med min mentor de senaste åren har varit en stor anledning till min väg mot framgång både i idrotten och i livet. Jag kan säga att jag hittade nyckeln till livet och karaten med honom.

Trots många tuffa utmaningar och motgångar har Tural aldrig gett upp sin dröm om att bli en framstående karateutövare.

– Min karriär har varit brokig. När jag kom med i seniorlandslaget var jag tvungen att tävla med europeiska mästare och internationella idrottare och lyckas klara av dem. Med tiden var jag tvungen att opereras på grund av skadorna jag fick på träningar och tävlingar. Jag lovade mig själv att jag skulle vinna kampen som jag hade startat, så jag höll mitt ord och fortsatte, säger han och fortsätter:

– Sedan jag började min professionella karriär har jag vunnit många medaljer i både individuella och laggrenar. EM och världscupfinalen för ungdomar, europeisk medalj, Premier League och världscupen för vuxna. Utöver det tog jag även medalj för mitt land i de islamiska solidaritetsspelen.

Tural har börjat den här säsongen starkt. Han har ringat in ett par tävlingar där målet är att plocka hem ännu fler medaljer.

– Det här året började väldigt bra. I februari vann jag brons i Premier League i Egypten och i EM i Spanien. Det gör att jag kan låsa fast mina mål på ett mer motiverat sätt i år. Nu är mina nya mål för året Europaspelen i Polen i juni och världscupen i Ungern i slutet av året. Jag önskar av hela mitt hjärta att utöka min medaljskörd genom att kämpa på bästa sätt i världsmästerskapet och i de europeiska spelen.

European Games startade 2015 och är ett kontinentalt sportevenemang i den olympiska traditionen. Idrottare från europeiska nationer och flera transkontinentala länder tävlar i flera olika sporter. Tural kommer representera både sin nation samt Team Budo-Nord under årets karatetävling i Bielsko-Biała, Polen. Han kommer även bli den första atleten att bära Budo-Nords splitternya miljövänliga dräkt Budo-Nord Mirai WKF Karate GI. Den kommer att flygas in till honom direkt från fabriken. Dräkten kommer sedan att lanseras för allmänheten i slutet av juli. För att minska miljöpåverkan är dräkten inpackad i en pappersförpackning istället för plast. Medföljer gör även en tygpåse som skyddar GI:n.

– Jag är väldigt ivrig eftersom jag kommer att debutera i Europaspel för första gången i min karriär. Jag har gett upp många saker för det här och nu är jag redo för mästerskapet, säger han och adderar:

– Jag blev väldigt glad när jag först hörde att jag skulle jobba med Team Budo-Nord. Det är viktigt för elitidrottare att GI:n är bekväm och av god kvalitet. På senare tid har jag märkt hur bekväm Budo-Nords karateutrustning är genom andra idrottare. Nu är jag exalterad över att kämpa som en krigare i tävlingar med dessa GI:s. Jag är väldigt hedrad över att vara en del av Team Budo-Nord. Tillsammans med Budo-Nord tror jag att jag kommer uppnå det bästa i min karriär. Stort tack till Pierre för den fantastiska inbjudan till Budo-Nordfamiljen.

Projektet Green Karate är framtaget av World Karate Federation och deras huvudpartners för att främja användandet av miljövänlig karateutrustning. All utrustning som är godkänd av WKF kommer vara producerad av minst sjuttio procent återvunnet material.

– Som en tänkande individ i den här världen är miljön bland mina första ansvarsområden. Idag stödjer jag alla miljövänliga kampanjer runt om i världen. Jag försöker hålla vårt ekosystem så rent jag kan.

Läs mer om Green Karate

Läs även om Premier League i Rabat

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*