Sverige arrangerar EM i Kyokushin Karate

Det har varit en lång väntan men i år är det äntligen dags. På det traditionellt skojfriska datumet första april kommer Sverige arrangera europamästerskap i karatestilen kyokushin.

Rickard Weber, projektledare för europamästerskapet, är entusiastisk inför det stundande historiska evenemanget.

– Idén föddes under ett årsmöte då vi fick en förfrågan från European Kyokushin Organisation om vi kunde tänka oss att genomföra kommande EM i Sverige. Efter genomgång av förutsättningarna blev utfallet att vi kände oss ärade av förfrågan och att vi tackade ja.

Officiellt är det Göteborg som får chansen att agera värdstad. Ska man vara precis så kommer mästerskapet faktiskt att utspela sig i grannkommunen Partille. Att arrangörerna valde att placera mästerskapet på västkusten har sin logiska förklaring.

– Valet av stad för genomförandet föll på Göteborg då vi inom vår organisation har flest klubbar i Göteborgsregionen och att övriga förutsättningar så som hall och hotell fanns på plats.

Det är spännande att Sverige i år ska stå som arrangör för sitt första Kyokushin-EM någonsin. Att överhuvudtaget få möjligheten att arrangera ett europamästerskap är dock inget som man gör i en handvändning. Det är många kriterier som måste uppfyllas och det har varit en lång och mödosam process.

– Det krävs framför allt att landsorganisationen, som i det här fallet är Svenska Karate Kyokushinkai, är medlemmar i EKO. Vidare så krävs det att man har de organisatoriska och ekonomiska förutsättningarna att klara av att genomföra ett så stort evenemang. Det är trots allt många personer som ska engagera sig, säger han och fortsätter:

– Vi tillsatte en projektgrupp under våren 2022 och har sedan dess arbetat aktivt med projektet. Vi har ett tiotal personer i projektledningen och cirka sjuttio personer som hjälper till under själva arrangemanget. Det är många personer som ska samordnas och det gäller att planera allt ifrån boende, tävlingsarena, transporter och hur pokalerna ska se ut.

Kyokushinkarate bygger på en filosofi av självförbättring, disciplin och hård fysisk träning. Sparring görs ofta under förhållanden som är hårdare än de flesta andra karatestilar. På seniortävlingar med fullkontaktsregler har man möjlighet att testa sina förmågor under mer verkliga förhållanden. Ett av målen med att träna stilen är att stärka och förbättra sin karaktär och personlighet genom att utmana sig själv genom hård träning. Kyokushin har även influerat många andra stilar inom karaten. Svenska Karate Kyokushinkai är ansluten till World Karate Organization som är världens största fullkontaktskarateorganisation med över hundra medlemsländer.

– Kyokushin är en fullkontaktskaratestil. Det innebär att alla tekniker som är tillåtna i kampen genomförs utan skydd och med full kraft. Knockout är därmed tillåtet. Vi tillåter dock inga slag mot huvudet utan bara mot kroppen men alla sorts sparkar är tillåtna mot huvudet. Förutom kamp tävlar vi även i kata precis som i andra karatestilar.

Mästerskapet kommer att utspela sig i fantastiska Partille Arena. Partille är en kranskommun till Göteborg och på skådeplatsen huserar till vardags Sveriges mest framgångsrika handbollsklubb Sävehof. Om ni nu inte skulle ha möjlighet att närvara på plats i den västsvenska pärlan behöver ni inte misströsta. Det kommer, tack och lov, finnas möjlighet att ta del av festligheterna på annat sätt.

– Det kommer att delta cirka 250 personer från ett tjugotal länder. Våra förväntningar och förhoppningar är att deltagare, coacher, publiken samt övriga kommer att uppleva arrangemanget välplanerat och att matcherna kommer hålla hög nivå. Naturligtvis också att vi som värdnation ska kunna knipa någon eller några medaljer, säger han och tillägger:

– Europamästerskapet kommer att livestreamas och man kan hitta streamen på vår hemsida ec2023.se under tävlingsdagen den första april.

Huruvida de svenska landslagsutövarna kommer få strosa hem med medaljer runt halsen återstår att se. Rickard förefaller besitta en försiktig optimism gällande de blågula chanserna.

– Vi har ett antal konkurrenskraftiga deltagare som har medaljchans. Men som sagt – allting avgörs på tävlingsdagen.

Fotograf Annika Peterson.

Budo-Nord är huvudsponsor för evenemanget.

Läs mer om Svenska Karate Kyokushinkai

Läs om Milad Samizade som har stora drömmar för sin dotter

Läs även om Howard Collins – Den walesiska vagabonden

Samt om Brian Fitkin som vill inspirera sina elever

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*