STANISLAV HORUNA spred glädje i Portugal

Odyssén fortsätter för den ukrainska karatevaganten. Den här gången var det dags för Stanislav Horuna att inta den förtjusande nationen Portugal. Sydeuropéerna verkar sannerligen ha uppskattat möjligheten att få ta del av OS-bronsmedaljörens karatekunskap.

Kampsportnews tog ett snack med Marco Simões som var med och organiserade evenemanget. Portugisen verkar ha blivit mäkta imponerad av seminariet i sig men också av karatestjärnans sprudlande energi.

– Horuna är formidabel. Han gav ett mycket positivt intryck genom de tekniska och sociala övningar som vi gjorde. Han visade en stor kunskap inom kampkonsten och framför allt förmedlade han lite till oss om hur han ser på kumite. Det var väldigt roligt och krävande också.

Stanislav är ryktbar som en duktig instruktör och det tycks ha varit ett självklart val för Marco och hans landsmän att bjuda in just honom.

– Valet föll på Stanislav Horuna för att han är en idrottare vars väg vi har följt. Vi tänkte att det skulle vara en tillgång att göra ett seminarium med honom. Vi har unga idrottare som tävlar och vi ville att de skulle få erfarenhet av att träna med en internationellt erkänd idrottare.

Ukrainaren förefaller besitta en superb förmåga att lära ut kampkonsten som han under årens lopp har förfinat. De entusiastiska utövare som deltog i seminariet erhöll en munter upplevelse som de gladeligen kan minnas tillbaka till i framtiden.

– Väldigt nöjd. Vi hade över tvåhundra deltagare i alla åldrar. Allt ifrån de yngsta som nu börjar tävla till äldre aktiva idrottare, tidigare tävlande samt även det portugisiska karatelandslaget. Det kom också många ickeutövare för att se seminariet, säger han och fortsätter:

– Det var många reaktioner men alla av glädje och tillfredsställelse. Träningspassen innebar alltid gruppövningar, vilket var extraordinärt. Det främjade allas engagemang och tiden fördelades väl mellan de yngsta till de äldsta grupperna.

Fotboll är nog den sport som de flesta förknippar med Portugal med tanke på det vida antal världsklasspelare nationen historiskt sett har lyckats producera. Karate verkar dock vara en sport som är på uppgång. Att utöva karate i Portugal har dock inte varit problemfritt men utvecklingen ter sig gå åt rätt håll.

– Nuförtiden har karate blivit populärt tack vare insatser från lokala föreningar och klubbar. De har främjat mervärdet av karate, både den mer traditionella stilen och sportkarate. Sportkarate är mer erkänt och numera hålls det tävlingar på olika nivåer nästan varje helg. Vår förening, som är en av många i den portugisiska karatefederationen, har cirka sexhundra utövare, säger Marco och tillägger:

– Det var en utmaning att ta portugisisk karate till internationella nivåer eftersom våra idrottare måste betala för allt själva. På senare tid har föreningarna och förbundet börjat stötta fler idrottare. Tack vare det goda arbete som gjorts av deras personliga tränare samt landslagstränare har portugiserna lyckats i internationella tävlingar och tagit fina pallplaceringar. Det bör noteras att vi också har en stark närvaro inom den internationella domarkåren.

Slutligen får vi ta del av Marcos tankar beträffande framtiden. Tecknen i hans spåkula indikerar att portugisisk karate går en ljus framtid till mötes.

– Framtiden? Vi lever alltid i nuet men jag har goda förväntningar. Jag tycker att det finns plats för två aspekter, både den mer traditionella samt den moderna stilen. Jag tror också att karate besitter en pedagogisk faktor såväl som sociala värderingar. Det finns allt som behövs för att lyckas. Jag ser en mycket lovande framtid för oss i sportkarate trots att vi inte är med i OS. Jag tror dock att vi kommer tillbaka dit så småningom.

Läs fler artiklar om Stanislav Horuna

Läs om Portugals Karatefederation

Läs även om Kyokushin-EM som arrangeras i Sverige

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*