MILAD SAMIZADE drömmer stort

Team Budo-Nords nya medlem Milad Samizade berättar för Kampsportnews om tacksamheten han har till sin karateklubb Banzai Karate Kai. Han redogör även hur det gick till när han knockade sin tränare och avslöjar det stora framtidsmålet han har för dottern.

Den tjugosjuåriga Milad är född i Afghanistan men flyttade som liten med familjen till Iran. För tio år sedan tog sig familjen hela vägen till goa och glada Göteborg i hopp om ett bättre liv.

– Vi kom hit för att bygga upp ett tryggt liv och för att få en bättre framtid. Jag hade ingen framtid i Afghanistan och Iran.

Väl i Sverige utbildade han sig och driver idag ett eget företag i byggbranschen som specialiserar sig inom mureri.

– Det är tufft att vara egenföretagare. Ibland gör jag även snickeri- och målarjobb. Måste hjälpa mamma och pappa ekonomiskt också. Jag trivs bra här i Sverige men det blåser mycket och jag jobbar ute hela tiden. Det blir kallt men efter att ha varit här i tio år är jag van, säger han och skrattar.

Intresset för kampsport infann sig tidigt och det var en självklarhet för Milad att hitta en klubb där han kunde träna när han sedan kom till Sverige.

– Jag började när jag var fyra-fem år. I mitt hemland är det bra att kunna någon slags kampsport. Om det händer något när man är ute så kan man försvara sig, säger han och fortsätter:

– När jag kom till Sverige kunde jag inte språket och det var jättesvårt att hitta en klubb. Tillslut hittade jag en klubb i Mölndal. Jag gick dit, bytte om och sedan gick jag in och knockade tränaren. Då tänkte jag att han inte var särskilt bra, så jag bytte klubb. Via en kontaktperson hittade jag Banzai och började träna där istället.

Efter att ha varit i Sverige i några månader blev han uttagen i det svenska landslaget. Han representerade landet fram till 2019 men har sedan dess valt att tacka nej efter en meningsskiljaktighet. Det afghanska landslaget har många gånger ryckt i honom och velat att han ska tävla för dem nu när han inte längre representerar Sverige. Milad är själv öppen för det men är tydlig med att han inte är så aktiv längre då livspusslet tar alldeles för mycket tid.

– Jag har startat eget företag och har familj och barn. Självklart betyder karaten mycket för mig men jag måste tänka på framtiden. Jag vill inte sitta hemma med en massa skador om tjugo år. Skulle det hända något under en tävling då sitter man där hemma och är arbetslös. Det har redan hänt mig, jag bröt foten runt 2013-14 och var hemma i tre månader.

Milad tycker sig redan nu se kampsportstendenser hos den två och ett halvt år gamla dottern när hon springer runt och sparkar och gör kullerbyttor.

– Jag har en målsättning för min dotter och vill lägga all energi på att hon ska tävla för UFC. Först vill jag kunna lära henne grunderna i karate, det tror jag skulle hjälpa henne. När hon blir äldre får vi se om hon vill hålla på med kampsport eller om hon vill göra något annat.

Jag frågar honom om han, likt många andra kampsportare, själv har begrundat tanken att göra övergången till MMA.

– Det är försent. Ibland undrar jag varför jag inte började med MMA när jag kom till Sverige. När man börjar bli äldre är det svårt. Jag jobba

r nästan sju dagar i veckan och det påverkar min träning. Annars vore det inga problem. Jag har ju redan grunden och hade behövt lägga två år på brottning.

Han understryker hur tacksam han är gentemot den Hisingsbaserade klubben Banzai Karate Kai för all hjälp de har erbjudit sedan ankomsten till Göteborg.

– Jag tycker om min klubb väldigt mycket. Idag har jag nästan allt och det kan jag tacka klubben för. De hjälpte mig väldigt mycket med språket. Det är ett andra hem för mig.

Milad har åkt runt och tävlat mycket. Hur många pokaler prisskåpet egentligen rymmer verkar han dock knappt ha koll på själv.

– När jag flyttade till Sverige tyckte jag att det var kul att träna och åka runt och tävla. Jag har mest tävlat utomlands. I Sverige finns bara SM och Swedish Open, så jag tävlade tio-tolv gånger utomlands per år. Senast jag räknade tror jag att det var tjugo-trettio stycken. Fem eller sex på EM. Alla har varit stora tävlingar utomlands. Nu är jag inte så aktiv längre.

Läs mer om Banzai Karate Kai

Milads val av dräkt är Budo-Nord Jissen

Läs även om hur Brian Fitkin vill inspirera sina elever

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*