MMA är min hobby, jobb, livsstil, vatten och mat på bordet

Guram Kutateladze lever verkligen med sin sport fullt ut. Det är livsstilen han har haft ända sedan han var 5 år. Men träningen började redan innan vid 2 års ålder och då med gymnastik i Ryssland.

”MMA är min hobby, jobb, livsstil, vatten och mat på bordet”.

Han gillar inte att tala om sina framtidsplaner inom MMA. Han tycker att folk pratar för mycket nu för tiden. Men svarar kort och enkelt. ”Jag ska försöka gå så lång så möjligt”. 

Mellan åren 2007 och 2009 gick Guram matcher inom K-1 som en oberoende fighter. Mestadels inom Georgien, men också i närliggande länder som Azerbajdzjan.

Vid 18 års ålder blev Guram medlem i klubben Golden Glory Georgia, under tränarna Bachuki Farcvania och Kakha Khumcaria. Här kom Guram också att träna med den kända Georgiska fightern Davit Kiria, som också blev en god vän till Guram.

För Golden Glory Georgia vann Guram 3 professionella MMA-matcher i Georgien och M1 Global i viktklass -70 kg.

Att vara en professionell MMA-fighter på heltid är inte ett helt enkelt sätt att skapa ett stabilt liv. Den tidskrävande och hårda fysiska träningen gör det svårt att kombinera med ett vanligt jobb. Eftersom Gurams passion är kampsport, är hans stora livsdröm också att på något sätt kunna arbeta heltid med kampsport som ett riktigt yrke.

”Sverige”

Guram hade behållit vänskapen med sin första barndomstränare, Tair Narimanov, vars klubb också var ingick i samma organisation som den Svenska skolan Hoku Shin Ryu Jujutsu, som drivs av Soke Jan-Erik Karlsson 10: e Dan med dojon House of Samurai i Skåne.

Som barn träffade Guram vid flera tillfällen Soke Jan-Erik personligen på olika träningsläger i Ryssland och Ukraina. Första gången var när Guram bara var 8 år gammal, och Gurams ovanliga engagemang och talang som barn hade redan då lämnat ett minnesvärt intryck på Soke Jan-Erik.

Under åren 2011 och 2012 besökte Guram första gången Sverige ett antal gånger på turistvisum och levde på traditionellt sätt som en uchi-dechi-student i House of Samurai; sova på träningsmattan, arbeta på dojo och delta i alla klasser. Guram blev mycket omtyckt bland de andra eleverna i dojon, gjorde gott med den traditionella utbildningen och började hålla klasser i modern thaiboxning och fight för de som var intresserade.

I september år 2012, vid 20 års ålder, blev Guram formellt anställd i House of Samurai och kunde därmed också få uppehållstillstånd för att arbeta och bo i Sverige. Sedan dess arbetar Guram både som instruktör för vuxna och barn i den traditionell jujutsu, liksom att ge kurser i thaiboxning och MMA.  

Från år 2013 och framåt har Guram tävlat som en professionell MMA-fighter i Sverige, liksom han har deltagit i den årliga Thaiboxningstävlingen ”Battle of Lund” i sin nya svenska hemstad.

Guram har sedan 2013 även besökt Allstars Gym i Stockholm så ofta han kunnat, för att få nödvändiga kunskaper och kontakter för att han ska bli framgångsrik inom professionell MMA.

För sin vanliga hembaserade träning under sina första år i Sverige tränade Guram thaiboxning med teamet på Real Fighter i Lund, där huvudtränaren och chefen Toni Guinovic också blev en god vän till Guram. han gästtränade även ofta på olika gym i Malmö, där han bl a blev god vän med svartbältet i BJJ Thomasz Rajca, som ofta hjälpte Guram att förbereda sig för sina fighter.

Under våren 2015 etablerades ett nytt MMA-gym i Malmö – Redline. Grundat av Arben Latifi, Trym Dahl och den före detta UFC-fighter Hamid Akira Corassani.

Nu blev Akira Corassani Gurams huvudtränare, och Guram blev en del av Redline, som en professionell fighter och även som instruktör i thaiboxning och barnträning.

Tidigt blev Guram god vän med Micke Cederhof, som hade anslutit sig till den nystartade Redline som deras boxningstränare. Micke blev tidigt den dagliga tränaren som generöst ställde upp med sin tid för att hjälpa Guram med sina egen träning.

Guram väntade sig få ett permanent uppehållstillstånd i Sverige under hösten 2016, efter att ha uppfyllt sitt uppehållstillstånd i de fyra år som krävs. På grund av den enorma tillströmningen av migranter till Sverige under åren 2015–2016 var den svenska migrationsstyrelsen överflödad av förfaranden och ärenden att lösa. Gurams fall avbröts gång på gång. Han kunde fortfarande arbeta och bo i Sverige, medan hans ärende väntade på att bli behandlat, men hans arbetsvisum gällde inte längre för utlandsresor.

Detta gjorde det omöjligt för Guram att fightas internationellt. Från hösten 2016 till våren blev Guram tvungen att stanna inom svenska gränser, och blev mycket frustrerad över att inte kunna gå fler matcher.

Micke Cederhof lämnade ledningen på Redline för att driva en egen boxningsklubb på gymmet Muscle Zone. Guram fortsatte träna dagligen för Micke. Att Guram på detta sätt förlitade sig på Micke som sin viktigaste tränare, trots att Micke inte längre ingick i Redline, gjorde Gurams position som fighter för Redline lite ohållbar. 

Således kom Guram att lämna Redline och följa sin favorittränare Micke Cederhof, när han gick över till det väletablerade gymmet i Malmö Muay Thai under sommaren 2018.

”villa, volvo och vovve”.

Under sina år i Sverige hade nu Guram blivit vuxen och det blev dags att köpa och renovera ett hus i Lomma tillsammans med sin svenska flickvän. De skaffade hunden Sally och började leva det svenska livet med ”villa, volvo och vovve”.

Guram har nu ett rekord på 8 segrar och 2 förluster inom professionell MMA, och ser fram emot många framgångsrika år framöver.

  • Officiell Sherdog Pro MMA Record 10-2, med 7 raka vinster.
  • +80 Thai Boxning och K-1 matcher. (Ryska Muay Thai National Team 2005-2006).
  • +400 matcher i Submission Wrestling / Grappling, Brottning, Sport Sambo, Combat Sambo, BJJ, Boxing, Kick Boxing, Ashihara och Kyokushin Karate, Wushu Sanda, Jiu Jitsu (Irigumi-Go) / MMA in Gi.

Guram är sponsrad av Budo-Nord och Budofitness.

#guram_dze #mma #allstarsgymsweden #houseofsamurai #battleoflund #fighter #budonord #teambudonord realfighterilund #malmömuaythai

Lovisa Andersson

Brinner för all form av kampsport och vill sprida det till alla!

En reaktion på “MMA är min hobby, jobb, livsstil, vatten och mat på bordet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*