Nuno Dias – multitalang inom kampsport

– Karate var min första passion inom kampsport, berättar trebarnspappan och flerfaldiga kampsportmästaren Nuno Dias från Portugal. Men hur började han med sportandet? Det hela tog fart tack vare karate – han ville lära sig tekniken först och främst, just då var det inte för tävlandet i sig. Första gången han deltog i en tävling vann han inte, men det gav mersmak. Han visste direkt att han ville fortsätta på den inslagna vägen.

– Jag blev portugisisk seniormästare under mitt första år som junior! Efter det blev jag uttagen till Portugals landslag. Det var helt klart en av mina absolut största bedrifter.

Nuno är fortfarande en av Portugals mest framgångsrika idrottare, eftersom han var först att nå toppresultat i WKFs seniortävlingar – han är den ende portugis som deltagit i hela tre WKF-finaler: Paris Open, Rabat Open och Tyskland Open.

Nuno säger att han helt enkelt älskar att tävla. Han började med judo tack vare deltagandet i karatetävlingarna – intresset väcktes när takedowns blev tillåtna. Nu har han svart bälte i judo och jobbar också som tränare. Han började dessutom tävla i ju-jitsu och blev nationell mästare i Fighting System – och vann sedan Newazatiteln. Han var fascinerad av ground fighting och började därför även träna BJJ. I år vann han det europeiska BJJ-mästerskapet.

Vilka är då de allra viktigaste framgångarna?

-Att bli europeisk mästare i BJJ, att bli finalist i karate – alla kategorier – i Paris Open, att bli Shukokai världsmästare och att vinna den europeiska WKF-medaljen, det är de viktigaste framgångarna, berättar Nuno.

Hur är det då med fritiden? När han har möjlighet till det, gillar han att vara på stranden, njuta av solen och att resa. Han tycker också om att titta på film och dansa. Han berättar att han alltid prioriterar familjen och alltid sätter sin fru och sina tre döttrar i första rummet:

– Allt jag gör, gör jag för min familj.

Vad gör Nuno just nu?

– Jag tävlar i karate och BJJ, och jag vill fortsätta att vinna medaljer. Jag älskar att träna. För mig är det en ren glädje att gå till gymmet eller dojon. Jag håller också på med att hjälpa internationella klubbar och länder att utveckla karaten, just nu är det Israel och Kap Verde. Som tränare älskar jag att hjälpa dem nå sina mål.

Flera bollar i luften

I Portugal är Nuno nationell kumitetränare för Shukokai-landslaget, samtidigt som han är mentor i ett EU-finansierat projekt som kallas Yoda Mentors och som syftar till att hjälpa högpresterande idrottare att ha två karriärer – en inom sporten och en inom det akademiska. Nuno berättar att han även är journalist och att han på alla sätt vill sprida budskapet om kampsport:
– Jag vill se andra bli mästare och växa, inte bara som kampsportare utan även på ett personligt plan. Därför använder jag min kunskap vart jag än kommer.

Budo Nord ger redskapen

– Tack vare Budo Nord har jag kunnat träna, tävla och lära ut kampsport med de bästa redskapen. Jag har utrustningen för karate, judo och BJJ. Budo Nord är mer än en sponsor. Det är en verklig partner som hjälper mig nå mina mål som kampsportare.

Nuno Dias har flera fina utmärkelser:

Europeisk medaljör – WKF

K1 Rabat mästare- WKF

K1 Paris Open finalist – WKF

12 x Shukokai världsmästare

2019 BJJ europeisk mästare IBJF

Vald till bäste manlige idrottare i Portugal 2019

Shukokai världsmästare 2018

14 x Portugal nationell seniormästare i karate

Karate, Judo och Jiu-Jitsu-tränare

Nuno Dias
Nuno Dias.

Jerry Roslund

En reaktion på “Nuno Dias – multitalang inom kampsport

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*