Magnus Cederblad om kampsport i coronatider

Magnus Cederblad driver Suginoharyu dojo i Stockholm. Han har en av Sveriges mest imponerande meritlistor inom kampsport, med inte mindre än 5 EM-guld och 8 SM guld i jujutsu. Mellan åren 1986 till 1998 var han obesegrad i jujutsu. Magnus har också flera SM-guld i judo, kickboxing, thaiboxning och taekwondo. Förutom kampsporten har han även arbetat som och utbildat livvakter. 

”– Förutom kondition, styrketräning och stretching kan man till exempel träna ingångar på kast med hjälp av gummiband. Tränar man dessutom en disciplin med slag och sparkar kan man köra säckträning, skuggboxas, visualisera en motståndare och kanske till viss del använda mittsar.”

Magnus Cederblad


Hur driver man en kampsportsklubb i coronatider? 

– Vi tränar med reducerad styrka i dojon. Vi följer regeringens rekommendation att ha färre i grupperna. De som visar tecken på att vara dåliga får inte delta. Vi försöker vara extra noggranna med hygienen.

Har du lagt om din egen träning?

– Marginellt. Det har blivit mindre verksamhet i dojon och mera gym, yoga och pistolskytte. 

Hur jobbar du med elever och fighters motivation när tävlingar är uppskjutna på obestämd tid?

– Jag ger råd och träningsprogram för de som är i behov av det. Man får helt enkelt förlänga sin uppbyggnadsperiod, tänka positivt och blicka framåt.

Du har ju en lång framgångsrik karriär inom jujutsu, judo, taekwondo, karate, kick- och thaiboxning, med flertalet guldmedaljer på SM- och EM-nivå. Vilka övningar och tekniker finns det som utövare kan fokusera på just nu?

– Förutom kondition, styrketräning och stretching kan man till exempel träna ingångar på kast med hjälp av gummiband. Tränar man dessutom en disciplin med slag och sparkar kan man köra säckträning, skuggboxas, visualisera en motståndare och kanske till viss del använda mittsar.


Vad saknar du själv mest med att dojon är begränsad? Vad är det första du kommer göra när dojon kan öppna helt igen?

– Den sociala delen och att träna på som vanligt. Då ska jag hälsa alla välkomna med ett stort leende. 

Människor runt om i Sverige tittar mycket på Youtube och Netflix just nu. Har du några kampsportsfilmer eller gamla favoritmatcher du vill tipsa om?

 – Enter the dragon, The Russian Ninja och boxningsmatchen mellan Sugar Ray Leonard och Marvin Hagler. 

The Russian Ninja (1989). Den observante kan kolla in rollistan på imdb!

Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*