Nuno Dias – om kampsport och mental träning under Coronakrisen

Kampsport för mig är något mer än bara träning, fighting eller självförsvar, det handlar om hur man ser på sitt liv. Om att hitta sitt eget innersta väsen och att kunna uttrycka det. Det är din mentala inställning som är nyckeln till framgång.

Nuno Dias

Nuno Dias är en av Portugals främsta fighters inom karate, BJJ, jujutsu och judo. 2019 plockade han hem guld i BJJ-EM, och samma år blev han vald till årets idrottare i Portugal. 2018 tog han VM-guld i Shukokai Karate, en stil inom vilken han har inte mindre än 11 VM-titlar. Nuno Dias är också den enda portugis som deltagit i hela tre WKF-finaler: Paris Open, Rabat Open och Tyskland Open. Utöver karaten och BJJ:n är han portugisisk guldmedaljör i Jujutsu Fighting System och Newaza. Vid sidan av den egna karriären jobbar han som tränare inom karate, jujutsu och judo, och har under coronakrisen bland annat hållit ett antal videoseminarier via videotjänsten Zoom, som du kan läsa mer om i intervjun.

Hur är läget i Portugal just nu, med tanke på coronapandemin?

– Här i Portugal är allting stängt för tillfället, även gym och dojos. Endast affärer som säljer nödvändiga varor får ha öppet, till exempel apotek och mataffärer. Jämfört med andra länder har vi just nu inte så många smittade, och ganska få dödsfall än så länge. För att träna och motionera får man hålla sig inom en kilometers radie från där man bor. När vi går ut för att handla eller träna får vi bara göra det ensamma.

Hur påverkar allt det här kampsporten i Portugal; vilka konsekvenser får det för klubbarna och utövarna?

– Alla klubbar och gym har fått stänga, och ingen tränar. Inom till exempel karate, kickboxing och judo har man istället gått över till nätbaserade klasser. Så klart är det lättare för striking-baserade stilar att hålla träningar över nätet. När det kommer grappling-baserade stilar är det svårare, och många fokuserar på styrke- och konditionsövningar istället för att öva teknik. Jag tycker att våra instruktörer verkligen har ansträngt sig för att hitta nya sätt att träna.

Kan du berätta lite om den nätbaserade träningen som du själv har startat upp på Zoom?

– Några personer frågade mig om jag kunde tänka mig att leda några nätbaserade träningar, som ett sätt att hålla kontakten med våra utövare och hålla uppe motivationen i den här situationen vi befinner oss i. Sen hörde några israeliska klubbar av sig och ville att jag skulle hålla i nätbaserade träningar för tävlingsgrupper. Det har varit en fantastisk upplevelse, med nästan 100 deltagare per tillfälle. Jag gillar att få vara i kontakt med tränare och utövare för att föra kampsporten framåt. Det känns verkligen viktigt för mig att kunna hjälpa människor till bättre fysisk och psykisk hälsa under denna svåra tid.

Även i Sverige har många kampsportsklubbar stängt ner sin verksamhet, och istället får man träna ensam hemma. Vilka är dina bästa tips för kampsportsutövare som vill fortsätta träna hemma och ändå förbättra sin teknik?

– Jag undervisar både i karate, judo och jujutsu. Kampsport för mig är något mer än bara träning, fighting eller självförsvar, det handlar om hur man ser på sitt liv. Om att hitta sitt eget innersta väsen och att kunna uttrycka det. Det är din mentala inställning som är nyckeln till framgång. Utöver fysisk träning så tror jag att det här är ett jättebra tillfälle för den som tränar kampsport att jobba mer än någonsin med sin mentala styrka. Jag brukar föreslå att man analyserar sina tidigare möten och matcher för att förstå vad som gick bra och dåligt. Studera dina motståndare för att förbättra ditt taktiska tänkande. Gör dig själv starkare genom att jobba med självförtroende, mental styrka och taktik. När man är isolerad är det svårt förbättra sin teknik eftersom man saknar en partner. Men man kan alltid öva de mer fysiska och mentala delarna av sin sport eller stil. Känn dig själv, känn din motståndare, och förstå hur spelet ska spelas!

Över hela världen har olika kampsportstävlingar ställts in på grund av corona. Hur kan fighters hålla motivationen uppe i sin träning trots detta?

– Personer som håller på med kampsport är oftast ganska vana vid att till viss del träna själva. Inom varje stil finns det olika uppsättningar av övningar som man kan utföra ensam. Så när det känns tungt är det viktigt att sätta upp ett mål för sig själv, och att jobba mot det målet. Jag själv till exempel har som mål att hålla mig i fysisk form, så att jag inte känner mig lat när jag kommer tillbaka till gymmet.

Förhoppningsvis kommer situationen snart att förbättras, och klubbar och gym kan öppna igen. Vad är det första du ska göra när du kommer tillbaka till dojon igen.

– Jag saknar verkligen att sparras. Jag kommer att köra rundor i de olika stilarna jag tränar. Jag kommer rulla i BJJ, kasta i judo och köra striking i karate.

I Sverige är det många som sitter hemma och tittar mycket på Netflix och Youtube just nu. Har du några kampsportsfilmer eller youtube-klipp som du gillar och vill tipsa om?

– När jag var liten såg jag alla kampsportsfilmer jag kunde komma över. Van Damme, Bruce Lee, Jackie Chan, Jet Li, Chuck Norris, Steven Seagal och Mr. Miyagi var mina favoriter. Nuförtiden gillar jag episka filmer och serier som Gladiator och Vikings. Jag tycker absolut att kampsportsfilmer kan vara inspirerande för den som vill börja med kampsport. På youtube följer jag olika kanaler inom MMA, BJJ, judo och karate från olika delar av världen. Jag försöker att hålla mig uppdaterad, så jag följer de bästa utövarna i varje stil.

Vill du läsa mer om Nuno Dias? Kolla in våran tidigare intervju ”Nuno Dias – multitalang inom kampsport”. Läs också våra tidigare intervjuer i serien om ”Kampsport i coronatider”. Del 1: Mike Wall, Del 2: Pavel Antonsson, Del: 3 Thabo Motsielo, Del 4: Magnus Cederblad

Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*