Karateläger med STANISLAV HORUNA i Stockholm

Helgen den 10-11 september var det återigen dags för den ukrainska OS-medaljören Stanislav Horuna att instruera i den svenska huvudstaden.

Många exalterade karateutövare hade sett fram emot att få chansen att träna med den ukrainska karatestjärnan och enligt Joel Hultgren, ordförande i Stockholms Karateförbund, verkar ingen ha gått därifrån missnöjd. Han berättar för Kampsportnews att Horuna är en mycket uppskattad instruktör.

Är ni nöjda med hur lägret blev?

– Ja, alla var mycket nöjda med lägret. 68 stycken deltog från tretton år och uppåt. Allt ifrån aktiva tävlingstränande till landslagsutövare.

Har ni märkt av att seminarierna har en positiv effekt på era utövares utveckling?

– Alla seminarier gör stor skillnad i Stockholmsdistriktet då vi även, förutom utövarna själva, bjuder in klubbtränarna för att få en möjlighet att kunna förkovra sig inom bland annat kumite och kata. På så sätt kan även de lite mindre klubbarna utvecklas och skapa sin egen synergi.

Vad har ni fått för respons från deltagarna?

– Både tränare och utövare var jättenöjda med lägret.

Hur var det att ha en så duktig utövare som Stanislav på plats?

– Stanislavs erfarenhet och högranking gör sig påmind när han är på plats. Man ser explosiviteten och hans sätt att genomföra olika sorters övningar.

Skiljer sig hans ukrainska karatestil från den som ni är vana vid?

– Kan inte säga ukrainsk karate, allt är högst individuellt. Stanislav själv är väldigt konstruktiv och svårläst. Rent generellt är slavisk karate mer offensiv än svensk.

Har ni samarbetat med honom innan och är det något ni skulle vilja göra igen?

– Det här var den fjärde gången som han var i Sverige och vi tar gärna hit honom igen om tillfälle erbjuds. Han är en mycket upptagen person med full kalender.

Hur tycker ni att nivån på karaten i Stockholmsområdet står sig just nu?

– Karaten inom Stockholm håller en bra nivå. 95 procent av landslagsutövarna kommer just härifrån. Det är ett stort upptagningsområde med drygt 100 klubbar av Sveriges 330. Efter pandemin växte karateintresset enormt och vi är nästan på samma nivåer som innan pandemin.

Vad har ni för vision och planer för framtiden?

– Stockholms karateförbund har som vision att skapa bredd och möjligheter för alla. Utan bredd går det inte att få till någon spets. Viktigast av allt är att alla utövare får sin beskärda del av lagom utmaning på den nivån som de själva befinner sig. Då blir det kul och trivsamt med ett långtgående utövande. Inom den närmsta tiden kommer vi fortsätta bjuda in olika topptränare varvat med toppatleter från Europa för att på så sätt skapa en ännu bättre läroplattform.

Läs mer om Stockholms Karateförbund

Läs även om Stanislav Horunas seminarium i Phuket

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*