Intervju med MADELEINE VALL

Madeleine Vall har blivit ett stort namn inom kampsportsvärlden men ännu större när det kommer till att lära ut självförsvar bland kvinnor. Madeleine har jobbat inom och med kampsport i många år med en gedigen erfarenhet och kunskap som hon nu vill dela med sig utav. Vi har fått till en intressant intervju med Madeleine där vi får känna henne lite mer samt hennes stora ambitioner med kampsport, självförsvar och röda mattan.

Berätta lite om din kampsportsbakgrund?

Jag testade thaiboxning första gången för 18 år sedan, blev blixtförälskad och började tävla direkt. Tävlade professionellt i drygt 10 år och lyckades knipa 5 SM-guld, 3 NM-guld, 2 EM-guld och 2 VM-brons. Var första kvinnliga fighter i historien att fightas med armbågar (A-klass/proffsregler) på svensk mark och med mina 70 matcher är jag fortfarande den som gått flest matcher i thaiboxning.

Efter en kollaps inför VM i Malaysia 2014 valde jag att sadla om till MMA. Under 1 års tid tränade jag med MMA-landslaget för att förbereda mig för min första MMA-match men med en avsliten höftböjarmuskel fick jag tyvärr inse att sparkar inte längre kunde ingå i min vapenarsenal, och sadlade då om till traditionell boxning.

Anslöt till BK Örnen och tränade med duktiga fighters i cirka ett år för att förbereda mig inför min första boxningsmatch. Dessvärre tog även den resan slut då jag fick hjärnskador och var tvungen att lägga tävlingshandskarna på hyllan för gott.

Har du utövat fler eller andra sporter tidigare? Eller om du kanske gör det idag.

Jag är från början hästtjej, hade hästar och tävlade i hoppning och dressyr från barnsben tills jag blev 18 år. Då gled jag istället över till fotbollen, som jag tränade parallellt med ridningen det sista året. Där lyckades jag kämpa mig till en plats i damlaget och div 1. Dock enbart på ren vilja, tekniken låg långt efter lagkamraternas.

Men ett hett temperament fick mig att ifrågasätta om det verkligen var rätt sport för mig så jag testade på kampsport och från första stund så kändes det som att jag hade hittat hem.

Idag tränar jag fortfarande boxning, thaiboxning och ibland brottning / BJJ men mest för själen och alltid utan hård kontakt mot huvudet (har livstidsförbud på det). Upptill tränar jag regelbundet gymnastik, styrka, simning och kondition. Kör padel för att det är skoj och på somrarna spelar jag gärna beachvolleyboll.

Har jag en kommande filmroll eller medverkar i något TV-program så lägger jag om träningen specifikt för det. För actionfilmer blir det renodlad stuntträning, svärd/vapenhantering, taekwondo (de sparkarna är snyggast på film) och lite extra gymnastik om det göras volter och grejer i luften. För tex TV-programet Elitstyrkans Hemligheter så körde jag istället månader av militärträning, släpade stockar och gick många timmar med tung packning.

Träning är en stor del av mitt liv, både för att det ingår i mitt jobb men allra mest för att jag mår bra av det och tycker det är roligt.

Vad är dina största bedrifter?

Generellt så skulle jag säga att komma tillbaka från många / tunga motgångar. I meriter så mina EM-guld. Det var tuffa startfält och många bra länder (främst öststaterna) som jag lyckades slå ut.

Just mästerskapen ställer ännu högre krav på att hålla ihop. Det är matcher flera dagar på raken utan minsta utrymme för misstag och det är en tuff utmaning att prestera under press hela vägen i mål.

Du arbetar med kvinnor och självförsvar, berätta varför?

Från allra första början pga den skrämmande verkligheten och den fortsatt negativa utvecklingen i samhället. Jag ville göra något åt det och förstod att jag med de kunskaper och erfarenheter jag har, faktiskt kunde bidra. Idag fortfarande pga samma anledning, men också för att jag (efter att ha mött över 800 kvinnor på mina kurser) ser hur stärkande det är.

Oavsett om man har varit med om något eller inte, och oavsett om man skulle vara det i framtiden eller inte. Att syftet / behovet egentligen är skrämmande, men att känslan ändå är positiv och peppande när vi ses och kör. Vi pushar, stöttar och håller ihop. Och för min egen del, är skillnaden jag ser hos kvinnorna innan- och efter kursen värt allt. Hur dom lämnar rakryggade, stärkta och stolta över sig själva. Jag hade inte en aning om att det skulle betyda så mycket för mig.

Men när jag efteråt får mejl om hur man lyckats avvärja ett överfall tack vare det man lärt sig, hur man efter kursen lyckats lätta på bördan från tidigare trauman och nu väljer att starta ett nytt kapitel med en mkt lättare ryggsäck, hur man vågat lämna ngt man längesedan velat lämna, eller ”bara” hur man generellt känner sig stärkt efter kursen.

Hur känslan av att känna sig kapabel och att ha skaffat sig kunskapen om vad man faktiskt kan göra, resulterar i att man känner sig tryggare i vardagen. Då får jag mitt ”varför” bekräftat.

Hur ser du på behovet av självskydd idag och varför?

Intervju med MADELEINE VALL

Statistiken får (tyvärr) tala för behovet. Men utöver det och oavsett, så tycker jag att självskydd är något alla borde träna och ha grundkunskaper i.

Det stärker självförtroendet och känslan av kontroll. Vilket i sin tur leder till inre trygghet och välmående. Som bonus får man dessutom motion och bättre kroppskontroll genom en rolig träningsform.

Vad är dina framtidsplaner nu?

Jag trivs med den kombinationen jag har/gör nu: jag instruerar i fighting och självskydd, jobbar i säkerhetsbranschen(personskydd), arrangerar events / weekends/träningsresor och lite då och då så gör jag film / TV.

Så framtidsplanen är att fortsätta i samma spår. Kanske peta in lite mer ledighet bara. Min största utmaning ligger i att inte jobba för mycket. Men den grundar sig i att jag tycker att allt jag gör är roligt, så det kunde varit värre.

Lite snabbfakta om Madeleine Vall:

Namn: Madeleine Vall
Ålder: 38
Bor: Stockholm (uppvuxen i Falkenberg/Halmstad)
Meriter: Svensk-, nordisk- och europamästare i thaiboxning. Rankad topp 3 i världen
Utbildningar: Personlig tränare, kostrådgivare, massör, ordningsvakt, livvakt, journalist
Synts i: Wonderwoman, Last Man Down, Johan Falk, Elitstyrkans Hemligheter, Fångarna på Fortet mm.
Älskar: Djur
Hatar: Orättvisa (oavsett sammanhang)
Äter helst: Vadsomhelst bara någon annan lagat maten (själv värdelös i köket)
Nästa självförsvarstillfälle: 29 april-1 maj

Ivan Spoljaric

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*