Elit Karate Cup gör comeback -äntligen

Lördagen den 23:e april gör Elit Karate Cup äntligen comeback. Karateklubb Elit arrangerar i år den femte upplagan som hålls i Gångsätrahallen på Lidingö. Nytt för i år är att Budo-Nord går in som huvudsponsor för tävlingen.

Jag fick en pratstund med Sadik Sadik som är arrangör för tävlingen. När jag får tag på honom för en intervju sitter han i bilen och är på väg till ett möte. Att ha många järn i elden verkar vara hans signum. Sadik är grundare, sportchef och huvudtränare i Karateklubb Elit. Som om inte det vore nog är han, sedan förra året, även isländsk förbundskapten.

Sadik har en karatebakgrund som sträcker sig tre decennium bakåt i tiden. Historien tar sin början i Halland, närmare bestämt
i Varberg, i början av 90-talet. Som femåring tog Sadik sina första steg mot karatetoppen i den lokala karateklubben Kokoro-Kai. Vid 16-års ålder blev han uttagen till det svenska landslaget och förblev en konstant där i många år framöver. Sadik har, utöver sitt svenska, även ett bulgariskt medborgarskap och i slutet av 2013 bestämde han sig för att under karriärens sista år representera Bulgariens landslag. Under karriärens gång lyckades han bl.a. ta 28 SM-guld och ett VM-brons.

Under den aktiva karriären beslutade han sig för att starta en egen klubb på Lidingö i Stockholm. Namnet blev Karateklubb Elit och målsättningen var att bli störst och bäst i Sverige. Idag har klubben cirka 400 aktiva medlemmar.

– Det är enbart mina adepter som har plockat hem internationella medaljer för Sverige de senaste åren. Den senaste var Matilda Rosenlind som tog guld på U21-EM i augusti förra året. Det är en högpresterande klubb men samtidigt är det en klubb för alla. Vi har barngrupper från 5 år och uppåt.

När startade ni Elit Karate Cup och vad var anledningen till att ni gjorde det?

– I och med att jag själv har varit aktiv, så har jag sett vad som funkar och inte funkar på karatetävlingar. Jag ville starta en barntävling som är bättre än alla andra och där vi försöker undvika de misstag som görs på andra tävlingar. Allt handlar om att göra barnen glada och att de ska vilja komma tillbaka. Målet var att skapa den största barntävlingen i Sverige och steg för steg tror jag att vi lyckades. 2019, senaste gången vi arrangerade den hade vi totalt 396 deltagare och då var det bara barn mellan 7
och 13 år, till skillnad från andra tävlingar som även inkluderar äldre för att få så många deltagare som möjligt. Allt har varit positivt och vi har bara fått bra respons från alla ledare. Vi är noga med att allt ska vara organiserat och att tidsschemat hålls.
Det är därför deltagarantalet har ökat från år till år. Första året hade vi 192 deltagare och senaste tävlingen hade vi då 396 stycken. Karaten har, tyvärr, tappat cirka en tredjedel av sina utövare p.g.a. pandemin, så förbundet har i nuläget strax under
20 000 medlemmar. I år hoppas vi på minst 200 deltagare, det vore toppen. Det blir ju några steg tillbaka men det beror ju
inte på att vi inte gör ett bra jobb, utan hur läget är och har varit de senaste åren.

Erbjuder årets cup något nytt jämfört med föregående år?

– Vi har samma system och fortsätter att dela ut stora pokaler, så att barnen blir glada. Vi kommer fortfarande utse bästa prestation till både killar och tjejer, där det är domarna som avgör vem som har presterat bäst och den personen får en ännu större pokal med sig hem. Vi behåller även priset ”Bästa klubb” där den klubb som tagit flest medaljer får ta hem en gigantisk pokal.

Vad är tjusningen med karate och varför borde fler prova på det?

– Det är först och främst en rolig sport. Den är allsidig och du tränar i stort sett allt från den fysiska konditionen till koordinationsförmåga och balans. Alla som börjar med karate behöver ju inte tävla men man får en riktigt bra träning. Vi har utövare från fem års ålder och förra året var vår äldsta utövare, som tränade två gånger i veckan, 78 år gammal. Det är en sport som passar alla.

Varför bör man inte missa årets upplaga av Elit Karate Cup?

– Vi har en bra struktur, passar tidsschemat, barnen har kul tillsammans och de får åka hem med stora, fina priser.
Man får inte missa Sveriges bästa tävling.

Är du intresserad av att delta i Elit Karate Cup?

Anmäl dig till: elitkaratecup@kkelit.se senast 17 april. Uppge namn, klubb, kategori och längd i mailet.

Läs mer på ELIT Karate Cup | Facebook.

Läs även Budo-Nord Bushido Karate Open 2022! | Kampsportnews.

Tomas Loman

En reaktion på “Elit Karate Cup gör comeback -äntligen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*