Intervju med LINA WÅGLUND – mamma och kata

Vi har satt oss ner och pratat med Lina Wåglund som lyckades jobba upp sig högt på rankningen till att bli mamma och jobbar på sin comeback, men hur stor betydelse har träningen och kampsporten haft i hennes liv?

Berätta om din kampsportsbakgrund

Jag började med kampsport när jag var fem år gammal i Thailand och det blev Taekwondo. Då min mamma är från Thailand växte jag upp halva året i Sverige och andra halvan i Thailand. När vi åkte tillbaka till Sverige fanns det inga Taekwondo klubbar i närheten där vi bodde och det närmsta kampsportsklubben var Tibble Karate klubb.

Så det fick det bli Taekwondo i Thailand och Karate i Sverige. Talangen upptäcktes rätt tidigt i båda sporterna och redan som sexåring vann jag distriktsmästerskapet i Taekwondo. När jag var runt nio år gammal tränade jag minst fem gånger i veckan och tog även beslutet att satsa 100% på Karate då jag inte längre bodde i Thailand under lika långa perioder.

Vad fick dig att börja med kampsporten?

Det är en rätt rolig historia. Innan jag började med kampsport så gick jag på Balett. Min pappa tyckte jag såg så fånig ut i den rosa tutukjolen och på vägen ut från dansen fanns Taekwondo klubben. Så en dag lurade han in mig dit och bad mig testa och se om jag tyckte det va roligt, jag älskade det.

Så det blev en snabbt skifte från kjol till Gi-dräkt. Sen så var jag som många andra barn runt fem års åldern FULL av energi och speciellt på kvällarna. Men kampsporten sög ut lite av mitt batteri så mina föräldrar fick till slut sova lite om kvällarna. Så ”win-win”, föräldrarna fick sömn och lilla jag en ny hobby.

Vad är dina största bedrifter?

Oj… helt ärligt gillar jag inte att parata om bedrifter/meriter, men får väl ta det ändå. Jag har rest runt hela världen och få se så himla mycket tack vare Karaten. Att jag har lyckats komma upp i en sån hög klass att jag har fått möjlighet till det skulle jag säga är en av mina största bedrifter. Har även representerat Svenska landslaget på diverse tävlingar under tio år.

Men ska man prata om meriter så har jag självklart lite medaljer i bagaget:

  • 30+ SM Medaljer varav 23 SM Guld  
  • 10+ NM medaljer 
  • EM-brons 
  • Premier League medalist 
  • 5:a på J-VM 

Och kan även nämna att jag som 16-åring var topp tio på Senior världsrankingen.

Lina Wåglund intervju

Hur har sporten hjälpt dig? Fysiskt och/eller psykiskt?

För mig har karate eller kampsport hjälpt mig otroligt mycket. Då jag alltid tränade eller reste runt och tävlade som ung hamnade jag aldrig i trubbel. Jag höll mig borta från dåligt grupptryck och umgänge. De närmsta vännerna jag hade och har än idag är från karaten och tillsammans har vi hjälpt och stöttat varandra vilket jag tycker är så otroligt fint. Speciellt att man får vänner i alla olika åldrar.

Har du provat på andra sporter? Om i så fall, Vad fick dig att stanna kvar i just kampsporten?

Som ung testade jag aldrig några andra sporter. Dels för att jag älskade den sporten jag utövade men sen hade jag helt enkelt inte tid för något annat. När jag blev kadett (14 år) tränade jag 20-30 timmar i veckan och åkte även in till skolan tidigare för att låna gymnastikhallen för att träna en timme på morgonen innan skolan började.

Hur viktigt är det med rätt utrustning i form av dräkt? Finns det något mer specifikt som du tycker är viktigt i en dräkt som t. ex. komfort, slitstarkt, hållbarhet m.m.?

En dräkt som man är bekväm med är A och O. För mig har verkligen varit super viktig. Det ska kännas rätt och det ska framförallt se rätt ut! I Kata som har varit min specifika gren senaste åren känns utsidan och materialet i dräkten extra viktig. Den ska helst vara så tunn och lätt som möjligt med ändå hård så det blir ett krispigt ljud efter sig när man framför Katorna. Därför är Budo-Nords slimfit dräkt helt perfekt för mig och har använt den under flera år.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

I ett år nu har jag lagt karaten på hyllan lite då jag har varit gravid och fött en helt underbar liten tjej för fyra månader sedan. Så det har blivit ett helt nytt kapitel för mig och helt annat fokus. Men kommer inte släppa Karaten för det. Kommer fortfarande att träna och till och med tävla men troligtvis inte på samma intensiva nivå som jag har haft innan.

Kommer faktiskt att köra min första tävling efter förlossningen nu den 9:e April på Swedish Open. Absolut ingen press att prestera på topp, ser bara fram emot att få stå på mattan igen och göra det jag älskar.

Lite snabbfakta om Lina Wåglund

Namn: Lina Wåglund
Ålder: 24 år
Bor: Köpenhamn
Meriter: 30+ SM Medaljer varav 23 SM Guld, 10+ NM medaljer, EM-brons, Premier League medalist, 5:a på J-VM
Utbildning/erfarenhet: Gymnasium
Älskar: Djur och mat… ingen älskar kräftor som mig
Hatar: ”Karens
Äter helst: RIKTIGT stark mat
Instagram: linawaglund

Läs även Elit Karate Cup gör comeback.

Ivan Spoljaric

En reaktion på “Intervju med LINA WÅGLUND – mamma och kata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*