Zendokai Karate International Camp 2022

Helgen den 10-11 september återvänder Zendokai Karate International Camp efter ett två år långt avbrott på grund av pandemin. Kampsportnews tog ett snack med Peter Sehlin, sekreterare och infoansvarig i klubben, för att få reda på mer om årets upplaga.

Årets evenemang bjuder på en svensk och tre välrenommerade instruktörer från Japan.

Naka Tatsuya, 7 Dan, JKA HQ
Kobayashi Kunio , 7 Dan, JKA HQ
Hirayama Yuko, 7 Dan, JKA HQ
Ted Hedlund, 8 Dan

Hur föddes idén om att hålla ett karatecamp från första början?

– Zendokai är Sveriges äldsta karateklubb inom stilen Shotokan och vi har under några år diskuterat att även vi borde ta vårt ansvar för att arrangera ett evenemang i Halmstad. Vi såg dels behovet av att locka duktiga instruktörer och dels att skapa ett stort socialt evenemang. I valet mellan att arrangera en tävling och att arrangera ett läger såg vi att behovet av ett läger var störst. Drivande i frågan var vår dåvarande ordförande Rick Grundevik. Utgångspunkten var att inte konkurrera utan att komplettera. JKA har sedan lång tid tillbaka ett vårläger i Hässleholm och ett sommarläger i Malmö, så det naturliga valet blev att lägga lägret på tidig höst då vädret i sommarstaden Halmstad fortfarande tillåter uteserveringarna att hålla öppet. Vi har en utmärkt anläggning i Halmstad Arena där vi kan genomföra evenemang. Lägret genomförs alltid helgen vecka 36 för att underlätta allas planering. Vi ville även höja ribban genom att göra lägret välarrangerat genom att till exempel låta lunch ingå i priset, så att ingen ska behöva tänka på det praktiska. Det brukar alltid vara struligt att hitta vettig mat på en idrottsanläggning. I lägret ingår även en social del där vi arrangerar After Karate på lördag kväll för att alla ska kunna lära känna varandra.

Vilken typ av utövare riktar sig evenemanget till?

– Lägret riktar sig mot karateutövare och våra instruktörer utbildar i stilen Shotokan. Det är inget hinder att delta om man tränar en annan stil men det underlättar om man behärskar Shotokan kata.

Hur har evenemanget utvecklats under årens lopp?

– 2016 började vi med två instruktörer: Kurasako Kenro och Shiina Katsutoshi från JKA HQ och Peté Pacheco från Portugal.
2017 ökade vi till tre instruktörer från Japan: Ogura Yasunori, Naka Tatsuya och Shiina Mai.
2018 fortsatte vi med tre instruktörer från Japan där vi önskade både kumite- och kataspecialister för att få en full bredd på lägret: Shiina Katsutoshi återkom och Shimizu Ryosuke (kumitemästare) med Chubachi Koji (katamästare).
2019 var ett speciellt år då Ueki Masaaki Shuseki Shihan, 10 Dan, önskade delta personligen tillsammans med Ogura Yasunori Sensei, Kurihara Kazuaki (katamästare) och Shiina Mai (kumitemästare).

Har målet alltid varit att ha internationellt kända instruktörer?

Ja, utgångspunkten har alltid varit att ta hit de professionella instruktörerna från JKA HQ. Vi har även strävat efter att skapa en balans där det finns något för alla att ta med hem.

Varför tycker du att man ska anmäla sig nu när ni återigen är tillbaka?

– 2022 års läger erbjuder tre fantastiska instruktörer med stor erfarenhet både inom kumite och kata. Lägret är även en stor social tillställning med utövare från både Sverige och övriga Europa, vilket skapar en härlig familjär stämning där vi träffas för att både träna och umgås. Det är en go’ atmosfär där alla umgås oavsett förbundstillhörighet eller nationalitet. Att det sker i turiststaden Halmstad på bästkusten i september ger även det ett mervärde.

Mer information om evenemanget hittar ni på Zendokai Karate International Camp 2022

Är du intresserad av att deltaga? Registrera dig här

Budo-Nord kommer finnas på plats med försäljning av utrustning.

Läs även om JKA Spring Camp med Naka Tatsuya

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*