Stanislav Horuna vann ett historiskt OS-brons

32-årige Stanislav Horuna klev ut på mattan med samma lugn och kyla som han uppvisade under EM-finalen. För oss som tittar är det ett historiskt OS-ögonblick när de tävlande stiger ut på tatamin i Nippon Budokan i Tokyo. Det är första gången karate ska vara med i OS och det är troligtvis den sista. I huvudet på Stanislav Horuna är det som vilken match och vilken turnering som helst. Han har förberett sig för att gå in tävlingen som den bästa versionen av sig själv.

Rutin och erfarenhet

I den första matchen möter han japanen och hemmafightern Ken Nishimura. Stanislav inleder matchen på samma sätt som vi är vana att se honom.  Lätt på fötterna cirklar han runt sin motståndare för att söka vinklar, kontrollera avstånd och likt en schackspelare vänta ut sin motståndare. Om det är något som Stansislav Horuna har så är det psyket, rutinen och den mentala styrkan på sin sida. Det dröjer ända till slutet av andra matchminuten innan Stanislav sätter sin första poäng genom en yuko (slag). Kontrollerat vinner han matchen med 2-1. Han gör likadant i nästa match mot amerikanen Thomas Scott – han avgör i slutet, kyligt och kontrollerat.

Semifinalen

Efter att ha gått 0-0 mot ungraren Harspataki  och förlorat med 4-1 mot Abdelaziz från Egypteriern så tar sig Horuna vidare till semifinalen där han möter världsettan Luigi Busa från Italien. I semifinalen så är det Stanislav som tvingas jaga, medan Busa kan kontra och pricka Stanislav med slag. Matchen slutar till sist 3-0 till Busas fördel – där han där och då visar varför han är nummer 1 på WKF:s världsranking. Luigi Busa vinner sedan OS-guldet i finalmatchen mot den oerhört rutinerade Rafael Aghayev från Azerbaijan.

Unikt ögonblick i karatens historia

Det är ett historiskt karateögonblick som utspelar sig på mattan i den anrika arenan Nippon Budokan i Tokyo. Det är första och troligtvis sista gången vi kommer se dom olympiska ringarna på en karategi. Karaten kommer tyvärr inte vara med i Paris 2024. Det betyder att medaljerna unika i karatens historia. OS-turneringen kännetecknades av allt det som man älskar med karaten och OS, den grundmurade respekten för varandra, sportmannaskapet, äran och den näst intill kirurgiska kontrollen man kan se i sparkar och slag. Stanislav Horuna förkroppsligar de egenskaperna. Han är en förebild för alla som tränar kampsport – gammal som ung. Och under dom här augustidagarna blev han historisk. 

Tokyo 2020

De Olympiska Spelen 2020 var på flera sätt historiska. För en stund tilläts vi glömma att spelen faktiskt föregicks av en av de värsta pandemierna som vi någonsin sätt. Där självaste OS:et till och med sköts upp ett helt år. Och där dojos och tävlingar stängdes ner. För många av oss tränar och älskar kampsport har hela våra träningsliv stundtals varit på paus. Men när vi äntligen fick se brottningen, boxningen, taekwondon, judon och karaten var det som vi äntligen kunde börja hoppas igen. När jag intervjuade Stanislav inför OS så sa han att behandlade OS som vilken annan turnering som helst. Men för oss som tittade var det något betydligt större.

Du kan läsa våra tidigare artiklar om Stanislav Horunas resa OS-resa här:
EM-hjälten Stanislav Horuna visar storform inför OS!
och Stanislavs road to OS 2020 in Tokyo

Passa på att kolla in vad Budo Fitness har på gång – med ingen mindre än Stanislav Horuna!Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*