EM-hjälten Stanislav Horuna visar storform inför OS!

Med bara tio sekunder kvar av EM-finalen 2021 ligger Stanislav Horuna under med 1-0 mot superstjärnan Rafael Aghayev. Då sätter Stanislav en perfekt ura mawashi geri (”omvänd” rundspark) med vänsterbenet, och ett efterlängtat EM-guld är fullbordat! Men EM-guldet är bara en försmak av vad vi kommer att få se från Stanislav Horuna den här sommaren. Om bara några veckor är det dags för OS i Tokyo, och för första gången kommer vi få se karate i de Olympiska spelen. Kampsport News har intervjuat den Budo Nord-sponsrade guldhjälten Stanislav Horuna om EM-finalen, de kommande Olympiska Spelen och hur han hållit uppe fokuset under coronakrisen.

Ett efterlängtat EM-guld

Sedan tidigare hade Stanislav Horuna både silver- och bronsmedaljer från EM. I EM-sammanhang var det bara guldet som saknades, och Stanislav beskriver känslan som om det varit något han behövt fullfölja efter flera års jakt. Att dessutom få möta karatelegendaren Rafael Aghayev från Azerbaijan i EM-finalen var oerhört speciellt:
– Att få möta en motståndare som  Rafael gör prestationen och medaljen ännu mer värdefull. Speciellt för alla oss som vet vem Rafael är och vet vilken kaliber hans karate är av, säger Stanislav Horuna.

EM-finalen

När Aghayev drar på sig en hansoku chui-varning förutser Horuna att Aghayev kommer behöva kliva in närmare. Det är ett läge där de båda måste försöka förutsäga varandras nästa drag. Det är bara 10 sekunder kvar av matchen. Aghayevs spark kommer i luften. Då kliver Horuna in och gör en iskall ura mawashi geri (omvänd rundspark) med vänsterbenet, som är omöjlig för Aghayev att hinna se. Vi passar på att fråga Stanislav hur han kan hålla sig så lugn i sån situation:
– Att hålla sig lugn och tänka under fighten är naturligtvis resultatet av erfarenhet och mental inställning. Och detta är faktiskt vad jag skulle rekommendera alla – fightas smart! Strider ska vinnas med hjärnan, inte med styrka eller hastighet, säger Stanislav Horuna.

Karaten under Coronakrisen

Coronakrisen har såklart påverkat hela idrottsvärlden och inte minst kampsporten och karaten. På många håll har dojos och tävlingar varit nedstängda. Ukraina var nedstängt i hela 3 månader. En tid som Stanislav använde för återhämtning och vila. Runt om i Ukraina har fighters och ungdomar tvingats träna hemma. Den stora svårigheten med att träna hemma för ungdomar säger Stanislav har varit att hålla träningen intressant. På många håll har man varit kreativ för att hålla uppe karateträningen i hemmiljö.

OS i Tokyo

Det har varit ovisst huruvida OS skulle kunna genomföras eller inte. Karaten ligger sent i OS-schemat och i augusti kliver Stanislav ute på OS-mattan där karaten för första gången kommer att representeras. För oss TV-tittare och kampsportsälskare kommer det vara historiskt. Men Stanislav tänker inte på det så. Han förbereder sig själv för utmaningen och för honom kommer det “bara” vara en fight – som det alltid är i en turnering för Stanislav. Jag frågar honom om motståndet – om Asgari, Busa, Nishimura och Aghayev. Flera av dom har han redan mött och vunnit emot. Vem är farligast och vem han ser mest fram emot att möta?
– Alla killarna i min viktklass som kvalificerat sig till OS är unika och svåra att möta på sitt eget sätt, svarar Stanislav.

Karate i OS

Karate kommer vara med i OS för första gången 2021. Eventuellt blir det också sista gången med tanke på att OS-kommitten i Paris beslutat att inte ta med karaten 2024. Men vilken karate är det vi kommer att få se i Tokyo? Internationellt sett så är det WKF:s karatestil vi kommer att få se, med både kata och kumité. Stanislav vänder sig lite mot att karatestilen ibland går under beteckningen sportkarate.
–  Vi säger inte sportjudo eller sporttaekwondo eller sportfäktning. Varför måste vi tala om det som sportkarate för att förklara? frågar sig Stanislav Horuna.

EM-hjälten förbereder sig

När jag frågar honom hur han laddar om efter EM så svarar han i regel inte laddar om. Han behöver bara vila ett par dagar och få några nätters bra sömn. Precis som alla andra OS-atleter kommer han attligga i hårdträning de närmaste veckorna. Hans uppgift är att komma till OS i sin bästa form. Storformen som Stanislav som visade under EM var bara början av vad vi kommer att få se. Stanislav Horuna är idag rankad som nr 3 i sin viktklass i världen.

Vill du träna eller tävla med samma utrustning som Stanislav Horuna? Kolla in utbudet hos Budo-Nord. Stanislav Horuna använder Budo-Nord Vortex Karate Gi WKF

Budo-Nord, som sponsrar Stanislav Horuna, är också officiell partner till WKF genom att tillhandahålla WKF-godkända skydd. Karate i OS  kommer du kunna se 6-8 augusti 2021.
Här kan du läsa en tidigare artikel om Stanislavs Horunas resa mot OS.

Håkan Gustafsson

En reaktion på “EM-hjälten Stanislav Horuna visar storform inför OS!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*