Dopingavstängningar skakar UFC

lesnar

Efter dopingtesten kring UFC 200 tidigare i år har nu domarna mot Jon Jones och Brock Lesnar offentligjorts. Båda är avstängda i ett år, och det betyder att vi kommer kunna återse dem i oktagonen först nästa sommar. Men den stora frågan är vilka konsekvenser det här får för en redan dopingdrabbad sport.

Doping var ett hett ämne i juli i år, när Jon Jones testade positivt och det spekulerades kring om Brock Lesnar var dopad (vilket senare visade sig vara fallet). På en fråga om ifall Nate Diaz var överraskad, svarade han kort och koncist:

– Alla tar steroider.

Inför årets OS i Rio de Janeiro stängdes fler idrottare av på grund av doping än någonsin tidigare. Även i den professionella MMA-världen är doping ett stort problem, och det tvingar fram diskussioner om hur och när tester utförs, och om vilka konsekvenser det ska bli för de som ertappas. Kunskaperna om hur anabola steroider och andra prestationshöjande preparat fungerar i människokroppen ökar, och det medför att det blir lättare att hålla koll på när under året man kan använda sig av dessa för att inte fastna i tester.

Både Jon Jones och Brock Lesnar ska ha stängts av för användning av östrogenblockerare. De kan i sig visserligen öka testosteronhalter, men används också ofta efter en steroidcykel för att dämpa det östrogen som annars höjs som en konsekvens av dopingen. Det här är naturligtvis en förenkling av en komplicerad process.

I kombination med Nate Diaz tidigare uttalanden om hur utbredd dopinganvändningen är i UFC blir man tvungen att ställa vissa frågor. Räcker verkligen tidsbegränsade avstängningar (och böter som bara är kaffepengar för storstjärnor som Lesnar) som straff? Bland damerna i UFC finns omåttligt populära och i princip obesegrade Cristiane ”Cyborg” Justino, som tidigare har misslyckats i steroidtester men nu matar sig igenom sina motståndare med en fysik som minst sagt är svår att uppnå på naturlig väg. Hon uppvisar ett flertal synliga fysiska tecken som tillsammans indikerar – men aldrig kan bevisa – steroidanvändning. Och det har uppmärksammats av andra fighters (t.ex. Lina Länsberg som mötte henne i oktagonen tidigare i höst).

Brock Lesnar är även en populär underhållningsbrottare i WWE, där steroidanvändningen uppenbart är standard men officiellt förbjuden, och syntes i ringen senast i november. WWE stänger inte av Lesnar eftersom han bara jobbar ”deltid”.

Hur tycker du att man ska göra för att få bukt med dopingen? Är det rättvist att matcha en ertappad dopinganvändare med någon som – än så länge – visat sig vara ren i tester? Kommentera här nedan och ge din syn på saken!

Av: William Ustav

WilliamUstav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*