Budo-Nord Cup 2021 – bildspecial!

På tävlingsgolvet i Victoriastadion i Lund är det är det fullt med folk vid mattorna. Ljudnivån är hög. Känslorna ligger i luften. Klubbkamrater, ledare, föräldrar och tävlade trängs vi mattorna där turneringens matcher precis har satt igång. Äntligen är det dags för Budo-Nord Cup 2021. Ett event som vi har fått vänta på länge. Budo-Nord Cup är en av Sveriges största klubbtävlingar i judo.

Det är inte mindre än 421 personer föranmälda. Hela vägen från pre-kadetter och kadetter till juniorer och seniormatcher. Medan jag går mellan mattorna och matcherna så hinner jag se utövare från Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Storbritannien och Tjeckien. Det är ett tjugotal länder representerade.

Drop seoi nage!

I ungdomsklasserna går matcherna ganska snabbt. Det är högt tempo. Ett av de vanligaste kasten ser ut att vara ett så kallat drop seoi nage, ett skulderkast där tori går ner på knä och kastar motståndaren över axeln. Jag imponeras över den höga nivån som turneringens vitbälten håller i ungdomsklassen. Det finns något otroligt hoppfullt i att vitbälten i den åldern är så pass duktiga, och att de fostras in i att tävla så tidigt i sina judokarriärer.

Kylan avgör

I seniormatcherna är det oftast lugnare. Deltagarna är mer kontrollerade, nästan beräknande, och betydligt jämnare. Flera av matcherna jag ser går till Golden Score. Det vill säga ett slags sudden death – där den som tar sista poängen vinner. Det är i ett sånt läge som det krävs ett speciellt psyke för att vara kall nog att vänta in chansen att kunna avgöra.

Tjusningen med judo

Själv har jag aldrig tränat judo, men jag har följt sporten i flera år. Ur ett kampsportsperspektiv är judo en oerhört intressant sport. Det är en sport som inte bara kräver explosivitet och styrka, utan mycket handlar om timing, teknik, taktik och psyke. En match kan avgöras blixtsnabbt, och en match kan vända blixtsnabbt. En ingång till ett kast kan vara förödande om det sker för uppenbart. En kontring kan vara avgörande.

Äntligen är svensk kampsport tillbaka!

Jag stannar och pratar med Roger Sjögren, som står vid Budo-Nords monter och visar nya dräkter. Också han bekräftar mina iakttagelser att det populäraste kastet på ungdomsmattan är drop seoi nage. För Budo-Nord och moderföretaget Budo Fitness betyder den här turneringen mycket. Inte bara därför att den anrika turneringen bär företagets namn, utan också för att det är signal om att kampsporten är tillbaka på riktigt. För alla oss som älskar kampsport är tävlingarna otroligt viktiga. Det är otroligt viktigt för framförallt unga atleter att få komma ut och pröva sina färdigheter och sitt taktiska tänkande på tävlingsmattan.

Flest medaljer tog Stockholms Judoklubb med hela 11 guld, 4 silver och 6 bronsmedaljer. Lugi Judo, som arrangerade turneringen placerade sig som tredje bästa klubb med 4 guld och 6 bronsmedaljer.

Hiku Shiai IJF Judojacka Slimfit Red Label Swiss Edition är en populär jacka som bland annat används av landslagsatleter
Budo-Nords judo kansei kaiteki bars av många tävlande
Under helgen var det mycket folk som stanna till och kollade på nya judodräkter
Budo-Nords judo kansei kaiteki-jacka tillsammans med
Hiku byxa slimfit judobyxa red label swiss edition är en vanlig kombination

Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*