BJJ som självförsvar – funkar det?

Steven

Brasiliansk Jiu-Jitsu är populärare än någonsin, men hur står sig egentligen en renodlad kampsport mot stilar som inte har regler, när det kommer till självförsvar? Enligt utövaren och gymägaren Steven Antoniou handlar det om att ha rätt perspektiv.

En av fördelarna med att träna BJJ är att sporten utvecklas konstant i och med att man testar sig själv – och teknikerna – i skarpt läge. Enligt Steven Antoniou, ägare av Poseidon Kampsportsakademi med nästan 500 medlemmar, innebär det i praktiken att om man inte får tekniken att fungera så kasserar man den ganska snabbt.

– För att bli en grym BJJ fighter så är tid på mattan samt viljan att jobba hårt avgörande. Men det är även viktigt att ha en instruktör som själv hela tiden vill utvecklas och bli bättre. Och som delar med sig av sin kunskap, säger Steven.

Många kampstilar fokuserar enbart på självförsvar och har inga tävlingar, men BJJ fungerar enligt Steven utmärkt inom båda områden.

– BJJ är en av de bästa plattformarna att utgå ifrån när det gäller självförsvar, men inte för att våra tekniker är bäst. Det är för att vi sparras så ofta som vi gör. Vi teoretiserar inte så mycket, vi kör bara och avdramatiserar sparringen så man får chansen att testa det man lärt sig mot någon som gör motstånd.

Självförsvar är dock så mycket mer än bara tekniker, och till skillnad från det som händer ute på gatan så utövar man BJJ med regler i en kontrollerad miljö. Därför har Steven även separata pass för att kunna fokusera fullt ut på de unika aspekterna med självförsvar.

– Vi tränar då mer situationsbaserat, och tar hänsyn till saker som rädsla, adrenalinpump, flera förövare, tillhyggen, miljön runtomkring, och närvaron av alkohol och droger. Dessutom adresserar vi svensk lagstiftning i självförsvarssammanhang.

Av: William Ustav

WilliamUstav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*