”BJJ är mänskligt schack och kramterapi” – intervju med Sveriges största kampsportsnörd

steven-3

I Järfälla ligger ett alldeles unikt paradis för den som älskar kampsport. Det drivs av Steven Antoniou, som efter att ha provat sina vingar inom boxning, Aikido, Wing Tsun, Vale Tudo och Shooto hittade sitt livs stora kärlek i Brasiliansk Jiu-Jitsu.

Idag har Poseidon Kampsportsakademi nästan 500 medlemmar, men att bli så stort som möjligt har aldrig varit den motiverande faktorn för Steven Antoniou. Han vill istället erbjuda en plats där folk kan växa som individer med hjälp av träningen, och agera som en positiv kraft i kommunen där hela familjen kan umgås. Och det är därför det erbjuds något för alla – allt från kampsport till fitness och Yoga. Men det är BJJ, brasiliansk jiu-jitsu, som ligger Steven närmast om hjärtat.

På frågan om varför han började träna kampsport är han väldigt rak på sak.

– Man kan ge mer politiskt korrekta svar, men sanningen är att precis som de flesta andra började jag träna för att lära mig slåss som de gör i filmer. Jag gick över till BJJ för dess effektivitet, men jag stannade för att jag blev kär i sporten.

Steven beskriver BJJ som ett slags mänskligt schack där man med hjälp av sina fysiska och mentala attribut, tillsammans med en oändlig kombination av tekniker, övermannar sin motståndare och tvingar honom att kapitulera.

– Om du är riktigt vass kan du göra det utan att skada din motståndare, som inte kan göra ett skit för att stoppa dig. Bonusen är att det skapar starka vänskapsband med fantastiska människor från alla samhällsskikt, säger Steven.

Enligt honom är BJJ så mycket mer än bara en sport, och har en ovanlig teori kring varför det har blivit så populärt.

– Vi brukar skämta om att vi ”kramas i pyjamas”, men till saken hör att flera studier visar att närkontakt är väldigt nyttigt för oss. Det man kan se är att en kram sänker blodtrycket, vilket är särskilt användbart om du känner dig orolig. Det sänker din kortisolnivå, vilket möjliggör en högre kvalitet på sömnen. Dessutom ökar det den sociala kontakten och ger en känsla av tillhörighet.

Men det är inte bara därför kampsporterna har fått en renässans på senare år. Steven berättar vidare:

– Människans fascination med våld i kombination med marknadsföring har gjort MMA så stort. Vi vet att det rent medicinskt inte är nyttigt med våld, men det är som en våldsam bilkrock. Du vet att det kommer gå åt helvete, men du kan inte titta bort.

Av: William Ustav

WilliamUstav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*