Taekwondon tog hela familjen med storm

Föräldrarna ville aktivera sin son men det hela gick inte riktigt som de hade tänkt sig. Kampsportnews mötte Göteborgsfamiljen Carlens-Gumaelius som har gått ifrån noviser till bitna taekwondoentusiaster.

– Vi är en familj som bor i Billdal, cirka en mil söder om Göteborg. Mamma Catja, 52, pappa Christian, 56 och sonen Viggo, 12. Vi är fyra i familjen inklusive katten Tiger, han har dock inte börjat med taekwondo än. Catja driver fotvårdsklinik sedan åtta år tillbaka och Christian jobbar med finans. Viggo ska börja i sjätte klass efter sommaren, säger familjen och fortsätter:

– Vi ville att Viggo skulle ha en fysisk aktivitet och såg att Billdals Kampsportsförening hade prova-på träning i taekwondo. Taekwondo var något helt nytt för oss och när Viggo tränade, så fick vi föräldrar också prova på. Catja har tränat regelbundet i hela sitt liv, alltifrån aerobics, styrketräning och löpning. En livsstil helt enkelt. Christian har periodvis hållit på med olika saker, faktiskt lite kickboxning i tonåren. Numera golf, gym och badminton.

Taekwondo är så mycket mer än att bara slåss mot varandra, den erbjuder en allsidig träning. Något som familjemedlemmarna kan vidimera.

– Vi tycker alla att det är en fantastiskt bra träning. Catja är väl den som blev mest biten och det slutade med att hela familjen började träna och har nu hållit på i cirka två år. Här får vi kondition, styrka, smidighet och balans. Och inte att förglömma den mentala biten. Man kan vara hur trött som helst och haft en tuff dag men träningen rensar skallen helt. Man tänker inte på något annat när man kör, säger Christian och adderar:

– Självförtroendet och självkänslan får sig också en boost av att lära sig teknik och självförsvar. Förutom det fysiska som att Viggo har blivit starkare och smidigare, så upplever vi att han är mer självsäker. Trots att Viggo är den enda i familjen som kan sparka riktigt högt och kan bli något, så kör vi nog på hela gänget så länge vi orkar och tycker det är kul.

På förhand hade familjen, likt många andra nog också har, en aning skeptisk inställning till kampsport.

– Tänkte att kampsport var för män som gillar att slåss och inte något för mig. Synen på kampsport har absolut förändrats. Vi har förstått att man aldrig ska säga aldrig. Det är träning under kontrollerade former med respekt och ödmjukhet inför motståndaren. Kampsport är en grym konditionsträning och du använder hela din kropp. Kanske inget man använder i det dagliga livet men vetskapen om att man har en viss kunskap om det skulle behövas gör att man känner sig mer säker, säger Catja.

Den gemensamma träningen har hjälpt till att ytterligare stärka banden inom den redan tajta familjen.

– Vi har alltid haft en nära relation men visst blir den, om möjligt, ännu närmare nu när vi har ett gemensamt intresse. Det blir mycket skratt men också en hel del frustration när vi övar hemma, exempelvis inför en gradering. Oftast så tränar vi vuxna mot vuxna och barn mot barn. Ibland och under uppvärmning är det blandat.

Just nu ligger fokuset fortfarande på taekwondo men det är inte helt uteslutet att det kan testas på andra stilar framöver.

– Så länge vi kan träna ihop så håller vi oss nog till taekwondo men Christian är lite sugen på att testa thaiboxning. Viggo har redan varit med på en tävling. Sam Do Kwan Cup i våras och kommer säkert att tävla igen. För oss andra är det nog inte så troligt.

Slutligen är vi nyfikna på vad familjen tror om deras framtida träning. Hur blir det när Viggo, om ett par år, uppnår en ålder där det kanske inte är så himla coolt att träna med mamma och pappa längre. Vi vill även veta om de rekommenderar andra familjer att våga testa på att träna kampsport tillsammans.

– Vi hoppas det. Men Viggo svarar ett högt ja på frågan om det kan bli pinsamt. Absolut. Alla bör testa!

Läs mer om Billdals Kampsportsförening

Läs även om Ji-Pyo Lim

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*