Taekwondo för alla åldrar på Lomma Cup

Kampsportsklubben Lomma Taekwondo har stått som arrangör för Lomma Cup lika länge som svenskarna har skrapat Triss(nit)lotter. Kampsportnews tog ett snack med arrangören för att få reda på mer om den populära tävlingen.

Taekwondotävlingen Lomma Cup har varit igång sedan 1986. I år hade cupen hela åttahundratjugo deltagare från sjuttiotvå olika klubbar samt fem länder. Barn från sju år upp till damer och herrar i sextioårsåldern var alla välkomna att visa upp sina kampkonster under helgen.

Arrangören Kent Andersson berättar om hur det gick till när cupen föddes för snart fyrtio år sedan.

– Det behövdes taekwondotävlingar vid denna tid. Vi hade hundratjugofem deltagare och det ökade för varje år som gick och blev en tävling som alla ville vara med på, säger han och utvecklar:

– Efter första året blev det fler och fler deltagare och var Sveriges största tävling under många år. På nittiotalet satte vi lagtävling på schemat och den varianten blev en succé. Vi hade även poomsae och freestyle i musikmönster under flera år och även det blev en succé.

Tävlingen är som sagt populär bland taekwondoutövarna. Kent berättar vad det är som gör just Lomma Cup så speciell samt varför den är viktig för klubben.

– Under alla år har vi varit en tävling med organisation och med ett av Europas finaste pokalbord. Vi har en mycket speciell stämning under hela helgen. Det finns bara vänner under den här helgen och alla har en underbar inställning. Det här är en av de sporter som i stort sett bara drar till sig vänner och släkt, säger han och fortsätter:

– För att klara av den ekonomiska biten inom föreningens policy så behövs den för vår tävlingsbudget, lägerbudget samt andra aktiviteter som vi bedriver för våra medlemmar. Ingen medlem ska behöva betala mer än träningsavgift och medlemskap i föreningen.

Att vara arrangör för kampsportstävlingar kräver idoghet, det kan Kent Andersson definitivt intyga.

– Jag arrangerar tävlingen, har knappt någon tid över för att kunna följa mina egna medlemmar. I år var jag själv mer inne på att följa våra funktionärers arbete och försöka hitta förbättringar till nästa år, säger han och tillägger:

– Det krävs ett enormt arbete från och med i början på året. Sedan följs det upp med att försöka få tag på funktionärer inom vår förening och börja att sätta ihop olika arbetsgrupper och utbilda dessa. Jag är själv som planerar nästan allt och vi har fem olika grupper samt cirka sextio funktionärer under helgen.

Klubben som numera heter Lomma Taekwondoklubb startade 1984 och var faktiskt inriktad mot en helt annan kampsport i sin begynnelse.

– Vi var en kickboxningsklubb först och gick över till en sport som liknade för att få till fler tävlingsmöjligheter, säger han och fortsätter:

– Klubben har hundratrettio medlemmar varav de flesta är barn mellan sju och tretton år. Det finns sju olika träningsgrupper att välja på. Vi har familjeträning för barn från fem år, som då tränar med sina föräldrar. Nybörjare, mellan och avancerad grupp för barn, vuxengrupp, poomsae och kampgrupp.

Kent verkar inte vara helt tillfreds med vilken riktning svensk taekwondo har tagit på senare år. Han har dock förhoppningar om att saker och ting kan komma att förbättras inom överskådlig tid.

– Sportsligt så går det sakta men säkert framåt. Förbundsmässigt har det varit katastrof sedan åttiotalet och är det fortfarande. Det kommer snart att ändras ryktas det om, så vi får hoppas på det.

Även om det är några år kvar så blickar Kent fram emot Lomma Cups fyrtioårsjubileum. Han minns även tillbaka till några av årens höjdpunkter.

– På vårt tjugofemårsjubileum hade vi över tusen deltagare och vi var tvungna att arrangera tävlingen i Lund. Det var nödvändigt men inte jättekul att ha Lomma Cup i Lund, säger han och avslutar:

– Lagtävlingarna är det som verkligen har varit en höjdpunkt för Lomma Cup. Det är det som vi pratar om när vi äldre träffas och minns.

Läs mer om Lomma Cup

Läs även vårt reportage om Ji-Pyo Lim

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*