Jag måste vinna en medalj i varje turnering

Sofiane Oumiha

Jag måste vinna en medalj i varje turnering

Han bär fanan för den franska delegationen till Medelhavsspelen som öppnar idag i Tarragona (Spanien). En stor ära för den olympiska silvermedaljören 2016 och världsmästaren 2017 (lättvikt). Sofiane Oumiha siktar på att precis som 2013 vinna guld. För närvarande talar han om sina olympiska framgångar och världsfinalerna, hans val att kvarstå som amatör, hans ambitioner …

Vid OS i Rio var han en av hjältarna som kraftfullt bidragit till Frankrikes framgång inom boxning. Han dominerades endast av Brasiliens Conceiçao i finalen, Sofiane Oumiha gick från skugga till ljus med denna lätta silvermedalj.

VM i Hamburg den 2 september 2017. I det röda hörnet, Lazaro Alvarez, 26, en av de begåvade kubanska boxarna, 2011 världsmästare i bantamweight, brons OS 2012 och dubbel titelinnehavare i lättvikt. I det blå hörnet, Sofiane Oumiha, 22 år, från Toulouse, olympisk vice mästare och outsider.

Resultatet? Ett enhälligt beslut till förmån för boxaren från Toulouse, som blir den 4:e Franska amatörmästaren (efter Thomas 2001, Blain 2003 och Yoka 2015). En framgång som han kom att få bekräfta i maj 2018 vid World Series of Boxing som hölls mellan Fighting Roosters of Paris och domarna på Kuba. Vid 23 års ålder är Sofiane Oumiha rankad världsetta i lättvikt. Han är klar favorit för titeln på Mediterranean Games (25-30 juni för Boxning).

Vad är din sinnesstämning före dessa Medelhavsspel? Anser du dem som ett steg på vägen eller som ett mål?

Det är både ett steg på vägen och ett mål. Mediterranean Games är ett av mina mål i år. Jag måste vinna en medalj vid varje turnering. Dessutom motsvarar Mediterranean Games min första stora tävling som Senior för 5 år sedan. Det är också ett steg att vinna guld på andra turneringar.

Vilka minnen har du av din seger 2013?

Detta var min första guldmedalj. Jag visste egentligen inte vad som räknades som hög nivå då. I år är mitt tillvägagångssätt helt annorlunda, jag tar en annan position utifrån allt jag har lärt mig. Jag har fått mycket större erfarenhet sedan 2013. Dock är nivån på turneringen ganska hög, även om inte de allra bästa länderna medverkar.

«Alvarez, jag såg honom på TV sedan jag var liten»

Vad har bidragit till ditt beslut att förbli amatör fram till OS?

För det första är det ett personligt mål, i den meningen att jag siktar på det olympiska guldet. Men det är också sant att mitt tänkta idrottsliga mål var att stanna i boxningens amatörnivå för att kämpa inom WSB (World Series of Boxing) och därmed också stärka mig själv. Varför inte ändra sig efter Olympiska spelen i Tokyo? Jag kommer vara 25 år gammal och mogen att bli pro.

Om jag säger Robson Conceição, vad kommer du att tänka på?

Den olympiska finalen mot en Brasiliansk krigare i Brasilien. Det var ganska extraordinärt … Att få uppleva en olympisk final mot en Brasilian i Brasilien … Det var något magiskt. Men nu är det historia (han skrattar).

Och om jag säger Lazaro Alvarez …

Han är en boxare som jag sett på TV sedan jag var liten och jag stod inför honom i VM-finalen! Därefter träffade jag honom i WSB (18 maj i Paris). Det var också en hård och riktigt explosiv kamp. Dessa är matcher som skapar förtroende. Ett möte med de allra bästa. Det är hög nivå på riktigt.

Var det viktigt för dig att slå Alvarez igen (split decision)?

Jag visste att det var en av mina sista matcher före Mediterranean Games (4 matcher, 4 framgångar 2018). Och jag var tvungen att visa att min seger i Hamburg inte var ett misstag.

«Jag vill inte blicka för lång fram»

Vad får dig att fortsätta?

Mina egna uppsatta mål. Att sätta upp ett mål och nå det, det är det som driver alla idrottsmän. Idag är mitt mål Mediterranean Games. Då ser jag, en fot framför en andra i rätt riktning. Jag vill inte blicka för lång fram. Efter Med ’Games kommer det att bli Europeiska unionen. Och då kommer vi att vara 2019 när de olympiska spelen börjar.

Ett råd till en tonåring?

Jag upprepar det varje gång: Tro på våra drömmar. Poängen är också att ge dig själv möjligheterna att lyckas och följ din dröm. Den vägen kommer oundvikligen att gå både upp och ner, men oavsett om man lyckas eller inte, är det en upplevelse att leva och det utvecklar karaktären. Så tro på dina drömmar.

Vad betyder ett partnerskap med Adidas för dig?

Det är en stor tillfredsställelse att ha hittat rätt leverantör av utrustning. Detta ger verkligen mig som idrottare ett värde.

Publicerat och översatt med tillstånd från Combat Sports.net.

Läs mer om Adidas.

Jerry Roslund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*