Historiskt EM-Guld: Intervju med Sveriges nya karatedrottning

sara-hägge-2

I helgen avgjordes EM i Kyokushin Karate i Danmark, och Sara Hägge från Göteborg tog hem ett historiskt guld. Kampsport.se mötte henne för en exklusiv intervju om hennes väg till guldet. 

Sara Hägge är bara 26 år, och har redan skrivit historia i svensk Kyokushin Karate som den första Senior EM-guldmedaljören i fullkontakt. Men det kanske inte är så konstigt, med tanke på att hon kommer från en riktig karatefamilj. Lillebror tävlade också i årets EM, och det var föräldrarna som drog med Sara till deras klubb i Göteborg när hon var 15.

– När jag var 17 frågade klubbens huvudtränare, Shihan Collins, om jag ville vara med på årets riksmästerskap för juniorer. Utan att tänka svarade jag ja, och sedan dess har det rullat på med tävlingar. Jag gjorde mitt första Senior EM 2014, berättar Sara.

Förra året tog hon brons i EM, och den stora drömmen är att tävla i VM.

– Målet i årets EM var att komma till final, för en finalplats innebär en uttagning till VM. Men i semifinalen skulle jag möta en välkänd fighter från Litauen, som hade bland annat ett VM-brons på meritlistan. Jag var som mest nervös inför den matchen. Hon var 185cm lång med farliga knän, så taktiken blev att hålla mig nära och förstöra hennes fight. Det fungerade och jag fick henne på driv, och jag vann efter första ronden. Det kändes helt overkligt att vara vidare till en EM-final!

I guldmatchen fick hon möta ännu en Litauiska, Monika Ryžkovaitė. Sara beskriver matchen i detalj:

– Ryžkovaitė hade en väldigt intensiv fightingstil där hon matade slag non-stop. Det är stressande att möta någon som slår hela tiden, eftersom det ser bra ut inför domarna. Det är sällan lika effektivt som vältajmade tekniker med bra träff, men det är svårt att bryta en sådan fighters tempo. Så det svåraste var att både möta och bryta hennes tempo, men hennes stil öppnade vissa luckor så jag försökte jobba med bra träffar och förflyttningar i sidled.

Sara låg under i början av matchen, just på grund av att Monikas intensiva stil gillades av domarna. Men när Sara la in fler sparkar började matchen vända och snart låg de lika. Matchen blev en riktig nagelbitare.

– Jag kommer ihåg att jag såg på klockan i sista halvminuten och tänkte: ”okej, tjugo sekunder mot guld, det får bära eller brista”. När domslutet kom vågade jag inte kolla på domarna, men när jag hörde publiken tittade jag runt och såg att jag hade vunnit. Det kändes helt sjukt, berättar Sara.

Nästa stopp på vägen blir Riksmästerskapet i Skövde, men biljetten till VM i Kazakstan den 1 juli är säkrad.

– Att vara med i VM har varit mitt mål och min dröm sedan jag började tävla. Nu går det i uppfyllelse och jag svävar på moln. Jag längtar efter att träna inför det här!

Vi på kampsportnews.se önskar Sara all lycka till och ser fram emot att fortsätta följa hennes framgångar.

Av: William Ustav

Foto: Annika Peterson

WilliamUstav

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*