Elit Karate Cup lyfter fram barnkaraten

Barnkarate för fulla muggar. Det var vad Lidingöborna fick bevittna när Elit Karate Cup återigen anordnades. Kampsportnews tycker att det är kul att höra om barn som utövar kampsport och valde så klart att ta ett snack med evenemangets arrangör.

Elit Karate Cup är en kata- och kumitetävling för barn mellan sju och tretton år. Evenemanget har funnits sedan 2016 och hålls i Gångsätrahallen på Lidingö. I år deltog 246 deltagare från 29 olika klubbar.

Sadik Sadik som arrangerar cupen är nöjd och belåten med slutresultatet av årets tillställning.

– Tävlingen blev lika lyckad som vanligt och vi höll tidsschemat samt var klara långt innan utsatt tid. Domarna och alla funktionärer gjorde ett mycket bra jobb, så att tävlingen kunde flyta på utan några stopp, säger han och tillägger:

– Positiv respons som vanligt. Vi har fått mycket positivt av alla klubbledare som var på plats. Mycket nöjda deltagare, coacher och åskådare.

Tävlingen bjöd även på några fina prestationer som överraskade arrangörerna positivt.

– I år hade vi en ny klubb som blev bästa klubb. Black Belt Center samt att vi hade två yngre utövare som fick pokalen för bästa prestation.

Efter att ha anordnat cupen i flera år har arrangörerna en invand rutin och slipper numera oftast stöta på några större problem.

– Just nu har vi inga utmaningar eftersom vi har gjort det här i så många år och har bra koll. Vi har fått in rutinen, så planeringen och förarbetet behöver inte så mycket tid längre. Det är de sista två veckorna som är lite mycket att göra. Vi har cirka trettiofem funktionärer i olika positioner. (Jag hann njuta, reds anm.) till och från. Hade full fart med att rodda och se till att allt flöt på.

När cupen var i startgroparna var det ett självklart val att arrangera evenemanget för barn istället för vuxna.

– (Jag ville, reds anm.) göra en grymt bra barntävling för våra unga utövare. Att ge möjligheten till våra barn i Sverige att tävla på en bra tävling som ger dem erfarenhet. Kanske kan vi få några duktiga utövare längre fram som presterar på mästerskap för Sverige, säger han och fortsätter:

– Barnen är vår framtid och det är roligt att göra något bra för barnen. På vår tävling är det alltid vänskapligt och bra stämning.

Budo-Nord har en vana att samarbeta med många olika kampsportsevenemang runt om i landet. Självklart fanns de även på plats på Lidingö för att sponsra Elit Karate Cup.

– Det fungerar bra. De bidrar med att vi kan ha vår shop på tävlingen samt med funktionärströjor.

Sadik ger sin syn på vad som gör just karate så speciellt. Han tror sig samtidigt veta vad som behöver göras för att få fler barn att vilja börja träna.

– Det är en allsidig träning. Förutom träningen får barn lära sig diciplin, respekt och regler som måste följas. (Man behöver, reds anm.) tänka utanför boxen. Hur kan man få barnen att tycka att träningen är rolig. Utbilda sig själv som ledare. Inte vara kvar under gamla traditioner för mycket.

Sadiks aspiration är att cupen ska expandera. Genom att fortsätta arrangera bra tävlingar och satsa på mer marknadsföring hoppas han att klubbarna ska vilja komma tillbaka med större trupper. Vem vet, kanske får vi se Elit Karate Cup komma att växa sig ännu större i framtiden.

En sak som dock är synnerligen säker är att Budo-Nord kommer att fortsätta stödja samt utrusta landets alla karateutövare.

Läs mer om Elit Karate Cup

Läs även om Swedish Karate Open som inkluderar alla

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*