ANDREY TOROSHANKO – Karate i krigets öga

Han lever i ett krigshärjat Ukraina och upplever dagligen allt ifrån bombningar till timslånga strömavbrott och att värmen och vattnet stängs av. Med sex EM-medaljer i bagaget är han nu återigen redo att plocka hem ännu fler.

Andrey Toroshanko är född 1998 och är uppvuxen i Ukrainas huvudstad Kiev. Redan vid sex års ålder började han utöva karate. 

– Vid sju års ålder började jag tävla vid mästerskapet i min hemstad. Jag började träna karate för allmän fysisk utveckling. Som barn hade jag inte tänkt att träna karate professionellt, säger han och flikar in:

– Min första klubb var Sen Bin Karate Team och jag tränar där än idag.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina den 24:e februari i år fortsätter Andrey att leva och träna i sin hemstad.

– När kriget startade var jag i Irpin, en stad nära Kiev. Det fanns ett flygfält i närheten och en luftstrid började där. Helikoptrar och stridsflygplan flög runt och det skedde flera explosioner. Situationen var läskig och jag visste inte vad jag skulle göra.

Andrey har som tur är möjlighet att fortsätta träna tillsammans med sina lagkompisar. Dock kan deras träningsförhållanden vara mycket utmanande.

– Vi har ett stort lag med ett tjugotal idrottare och fortsätter att träna i Kiev. När det inte finns något ljus tränar vi med ficklampor.

Jag frågar honom om hur han upplever den surrealistiska situationen han befinner sig i nu och om karaten kan erbjuda någon form av sinnesro.

– Nu är läget i Ukraina dåligt. Ryssland bombarderar ofta städer med raketer. De avfyrar också raketer mot kritisk infrastruktur. Det finns stora problem med elen i Kiev. Varje dag saknar vi el i åtta till tio timmar. Ibland stängs även vattnet och värmen av, säger han och tillägger:

– När ens land är i krig är det väldigt svårt. Det finns ingen sinnesro just nu.

Om den groteska invasionen fortsätter finns risken att även Andrey tvingas bli en del av galenskapen framöver.

– Jag kan inte värvas till armén just nu eftersom jag för närvarande går i skolan. När jag är klar med mina studier kanske jag värvas dit.

Trots de enorma svårigheterna som Andrey och hans landsmän dagligen stöter på hemma i Ukraina har han kunnat fortsätta resa runt i världen för att delta i karatetävlingar. Målet framöver är tydligt. Han ska placera sig bra på nästa års europamästerskap. Formen pekar uppåt men har förbättringspotential.

– I år har jag har presterat tillräckligt. Jag deltog i alla Premier League-evenemang förutom i Rabat. Tävlade i Serie A två gånger och medverkade även i det ukrainska mästerskapet, säger han och fortsätter:

– Jag är i bra form just nu men kan förbättra den ännu mer. Mitt mål för nästa år är att ta medalj på EM. Inom idrotten är det svårt att förutse något men jag ska göra mitt bästa för att prestera så bra som möjligt.

Läs mer om Karate 1 Premier League och Serie A

Läs även om Karatefamiljens nya liv i norr

Tomas Loman

En reaktion på “ANDREY TOROSHANKO – Karate i krigets öga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*