Afrikansk inspiration på Budo-Nord Cup

Han anordnar en fyra dagar lång judofest i Lund, reflekterar över sportens samhällsnytta och hintar om en potentiell upptäcktsfärd mot sydligare breddgrader. Möt Karl Baker, en av arrangörerna bakom tävlingen Budo-Nord Cup.

Budo-Nord Cup är en årlig judotävling som anordnas 18-19 maj i Victoriastadion i Lund. Killar och tjejer från U-13 hela vägen upp till seniorer samlas och gör upp om medaljerna. De två efterföljande dagarna anordnas även lägret Lugi Judo Camp. Arrangören Karl Baker berättar mer om cupen samt lägret.

– Tävlingen Budo-Nord Cup och lägret Lugi Judo Camp startade 1979. Förutom tävling och läger hade vi även enbart ett läger under sommaren. De förändringar som vi har gjort de senaste åren är att lägret har mindre teknikpass och fler randoripass. Det utifrån att deltagarna hellre ville fightas än att ha många teknikpass, säger han och fortsätter:

– Redan på tidigt sjuttio- och åttiotal hade klubben goda kontakter med främst England men även med flera av Europas landslag. Många av Lugi Judos medlemmar var tidigt landslagsaktiva med Bertil Ström, OS-femma som bästa resultat. Lägret startade främst utifrån behovet av bra sparring och fick senare även en tävling.

Årets tävling bjöd på en malmöitisk samt västafrikansk fusion. Något som, möjligtvis, skulle kunna inspirera till en framtida studieresa ner mot ekvatorn.

– På tävlingen deltog sexhundra och på lägret fyrahundra. De flesta svenska klubbar var representerade och vi hade sjutton länder som deltog från hela Europa och Ghana i Afrika. Vår klubb, Lugi Judo, blev bästa klubb med flertalet medaljer båda dagarna. Väldigt bra respons med positiva reaktioner från alla deltagare, säger Karl och adderar:

– Ghana hade med en landslagsman som faktiskt bor i Malmö. Rashid tränar med Lugi Judo men tävlar för Ghanas landslag i 81-kilosklassen. Det hade varit roligt att åka till Ghana för att lära oss mer om deras judo och hur de tränar. Det är säkert stor skillnad, inte minst väderleksmässigt.

Arrangörerna har grandiosa framtidsutsikter för cupen. Tanken är att den ska växa sig ännu större och få en mer internationell prägel framöver.

– Förarbetet startar redan i oktober och sedan lägger vi upp arrangemanget på Smoothcomp första januari. Vi är en styrgrupp på fem personer som delegerar arbetsuppgifterna på cirka femtio inblandade personer. Allt ifrån sekretariat och medicin till städ och matsalspersonal. Vi är många som hjälper till och många av dem har varit med i många år, vilket underlättar i arbetet. Vi har ett väldigt bra samarbete och vi vill gärna exponeras med seriösa samarbetspartners så som Budo-Nord. Vi försöker att utveckla för varje år och det senaste är att vi har med seniorer. I år såg vi fantastisk judo med deltagare i alla åldrar och länder, fördelat på två tävlingsdagar, säger han och utvecklar:

– Alla de utländska klubbarna har en något annorlunda judo mot den svenska, vilket alltid är roligt att se. (Visionen är, reds anm.) att skapa en stor internationell tävling i Europacupsnivå och att ha ett efterföljande läger med mycket sparring och härlig gemenskap. Framöver kommer vi att försöka vända oss till Balkan, Spanien och Frankrike för att få fler deltagare därifrån. Vi kommer att åka på tävlingar och läger i de här länderna. Samt försöka hitta ambassadörer i länderna som kan verka för att få hit de aktiva som inte vill eller är redo att åka på Europacuper.

Karl brinner för judo, det är inget snack om saken. Utöver glädjen som idrotten medför på mattan tror han även att judons värdegrund kan tillföra mycket nytta ute i vårat samhälle.

– Inramningen: två personer i GI på en kvadratisk matta och full kamp. Avskalad enkelhet i kombination med en oerhört komplex sport. Svensk judo står sig väldigt bra. Generellt ganska dålig bevakning. Självklart skulle alla vilja se att sporten fick mer uppmärksamhet men det är en relativt liten sport, vilket såklart påverkar medias intresse, säger han och avslutar:

– Jag tänker att tävlingsframgångar skapar förebilder inom sporten. Vi behöver fler mästerskapsmedaljer men jag tror även att idrotten skulle vara bra för att till exempel förebygga kriminalitet. Kombinera judo med vår starka värdegrund och kodorden: artighet, mod, respekt, hjälpsamhet, självkontroll, ärlighet, heder och anspråkslöshet. Här är judon helt unik och skulle kunna tillföra mycket.

Fotograf Magnus Nilsson

Läs mer om Lugi Judo

Läs även om Erik ”Lappen” Vesterlund som flyttar norrut

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*