Härlig stämning på Södra Judo Open #2

Den andra av Södra Judo Opens fyra årliga deltävlingar är nu genomförd. Tävlingen gladde som vanligt de tävlingssugna judoutövarna samt den entusiastiska publiken.

Arrangören Ann Löf berättar för Kampsportnews om den fina judotävlingen som har ett långt förflutet.

– Tävlingen arrangeras av IK Södra Judo fyra gånger per år. Det har vi gjort sedan mitten av nittiotalet. Syftet är att ge alla, från små barn upp till seniornivå, mer erfarenhet av tävlingsjudo. Det är inget mästerskap utan alla som kommer är där för att lära sig och bli bättre på judo. Det gäller såväl tävlande, domare och funktionärer. Varje termin har vi en deltävling med A-judo och en med katatävling, säger hon och fortsätter:

– Tanken med Södra Judo Open är att ha en tävling som alla kan vara med på för att lära och bli bättre på judo som aktiv på mattan, som domare som tävlingsledare och allt där runt om kring. Vi vill hålla antalet startande runt 350, max 400, för att klara av tävlingen på ett bra sätt. Många är nöjda och vi får ofta beröm för vad vi gör för svensk judo och hur vi år efter år arrangerar den här tävlingen fyra gånger per år.

Årets upplaga bjöd återigen på fina bataljer ute på judomattorna. Glädjen var stor hos alla som närvarade på tävlingen.

– Södra Judo Open #2 samlade 381 startande på 85 olika klasser från 41 klubbar runt om i Sverige och självklart Åland. Man tävlade i alla klasser från U9 upp till seniorklasser. Vi hade även träning för de som inte ville tävla. Träning och matcher för våra judokas från A-judosektionen. A-judo är anpassad judo för de som har någon form av funktionshinder. Det är just det som är det vackra med judo. Att alla kan vara med efter just sina förutsättningar. Skönheten när någon lyckas med ett kast eller glädjen i ögonen när man bara har roligt med sina kompisar.

Södra Judo Open är en stor judotävling med många deltagare. Det ligger mycket arbete och lång planering bakom ett evenemang av den kalibern.

– För att arrangera en tävling så börjar man med att söka tider i hallen cirka ett till ett och ett halvt år innan arrangemanget. När man har fått tider ansöker man hos Svenska Judoförbundet att få datumet godkänt. Sedan gör man inbjudan på Smoothcomp och väntar på godkännande av den och sedan är det bara att vänta tills alla har anmält sig. Under tiden planerar man med funktionärer, domare, sjukvårdare med mera, säger hon och adderar:

– Tävlingen flöt på bra, våra funktionärer har stor rutin när det gäller att arrangera tävlingar. Dagen till ära hade vi premiär på de nya tävlingsmattorna som Haninge kommun införskaffat. Faddersystemet gör att det fylls på med nya funktionärer som lär sig hur en tävling går till att arrangera. Allt från att lägga ut mattor till att fixa fika och lunch. Det krävs många duktiga och erfarna ledare på många olika poster. Datakunskap, kock, coacher, allt i allo, sjukvårdare, domare, lokalvårdare. Ja, en mängd klubbmedlemmar som gör just det som de är bra på. Man tävlar i block, så när en kategori är klar har vi prisutdelning och sedan börjar nästa kategori. Mycket uppskattat av de aktiva och publik som då på ett enkelt sätt kan följa sina tävlande. Tack vare Smoothcomp där det hela tiden uppdateras med aktuella starttider på varje matta.

Ett långvarigt och fint samarbete har hjälpt till att förgylla den populära tävlingen under årens lopp.

– Alla våra funktionärer hade fina t-shirts från Budo & Fitness. Samarbetet med Budo & Fitness började i mitten på sjuttiotalet med Claes Lifors. Då låg butiken på Grindsgatan på Södermalm och namnet på den tiden var Budomaterial. Hans mamma satt och sydde monbälten och hade sin lilla hund med sig. Butiken växte och flyttade till Sveavägen där den finns  än idag och på fler ställen runt om i Stockholm. Vi är glada och stola över det samarbete vi har haft under alla år.

Ann minns tillbaka på alla tävlingar som anordnats genom åren. En fin upplaga har etsat sig fast lite extra.

– Ett speciellt minne av alla Södra Judo Open var 2016 när Svenska Judoförbundet bad oss arrangera SM i judo då man inte hittat någon klubb som kunde arrangera det. Vi var redan igång med planeringen för Södra Judo Open och anmälningar hade börjat droppa in. Vi tyckte det var en kul idé att både ha SM för kadett och uppåt hela vägen till veteran och samtidigt ha en barn- och ungdomstävling. Det var OS-år, så hela landslaget kom för att bli presenterade och skriva autografer. Budo-Nord hade tryckt upp idolkort som snabbt tog slut och det var en kö under hela dagen för att fota och få autograf. Prisutdelare under dagen var tidigare svenska judoolympier och som extra grädde på moset hade vi livemusik med Rockfolket som spelade in marsch- och pausmusik med mera.

Avslutningsvis avslöjar Ann när tävlingens två sista deltävlingar kommer äga rum.

– Hösten 2024 är det 5 oktober och 30 november då Södra Judo Open kommer att ske. Oktober kommer innehålla kata som extraarrangemang och november kommer att ha A-judo med på schemat. I skrivande stund väntar vi på att Svenska Judoförbundet ska godkänna vår inbjudan på Smoothcomp.

Läs mer om IK Södra

Läs även om Judoklubben som skapar tillhörighet

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*