Grattis SOLVEIG MALMKVIST – 90 år ung

Solveig Malmkvist trotsade judons könsnormer på sextiotalet. Hon fyllde nyligen nittio år och kliver fortfarande in på mattan – när hon anser att det behövs.

På sextiotalet var det otänkbart att tjejer skulle få hålla på med judo. Ett tankesätt som Solveig inte delade. 1962 lyckades hon få sin vilja igenom men faktum är att det blev realitet tack vare att hennes man tränade judo.

Hennes engagemang för kvinnors plats i judon har under åren varit stort. Hon var drivande i att arrangera det första svenska mästerskapet för just kvinnor.

Solveig var en av personerna som såg till att det Svenska Judoförbundet skapades. Under sjuttiotalet var hon ansvarig för damjudon i Sverige och blev sedermera även en av handikappjudons (A-judo) pionjärer. Inledningsvis tränade hon med synskadade i Tomteboda och idag är hon fortfarande engagerad i Vasastans Handikappjudo samt Huddinge Judoklubb för funktionshindrade.

– Solveig är ett levande bevis på devisen ”idrott hela livet”. Hon har visat på en enastående uthållighet och ett stort engagemang för judon under sextio år. En svårslagen prestation, säger Svenska Judoförbundets ordförande Kristiina Pekkola.

Hon var också med och grundade klubben IK Södra som gör ett gediget arbete för att ge funktionshindrade möjligheten att utöva judo.

Utöver judon har Solveig även testat på aikido, jujutsu, karate och kendo. 1970 ställde hon upp i världsmästerskapet i just kendo som enda kvinna. Vilket, på den tiden, så klart väckte stor uppmärksamhet.

För tio år sedan, närmare bestämt den 10 november 2012, blev Solveig första svenska kvinna någonsin att ta emot graderingen 6 Dan.

Hon tar sig fortfarande tid att instruera om hon ser att något går alldeles galet till.

– Jag är med i lokalen och är med på hälsning och sådant. Ser jag något väldigt tokigt så kommer jag upp på mattan. Jag är engagerad i IK Södra och har ett fint samarbete med Ann Löf som är min bästa elev någonsin, säger Solveig.

Ann Löf, som är engagerad i IK Södra, talar varmt om sin mentor.

– Solveig har varit en inspirerande mentor och är en mästare på att få en intresserad av judo. Det är henne man fortfarande frågar. Hon har verkligen varit en föregångare, varit före sin tid med det mesta. Hon började med judo fast inga kvinnor fick vara med. Drog i gång träningsverksamheten för flickor och började med A-judo på sjuttiotalet, säger Ann och fortsätter:

– Det är imponerande att hon fortfarande har värsta kollen på hur man rör sig och vilken riktning man ska dra armarna i. Att hon tycker att judo är så himla intressant så här långt efteråt är också jätteinspirerande. Hon är fantastisk på att utveckla sina elever att bli bra människor. Det handlar inte bara om att bli bra på judo utan hela den sociala biten runt omkring är viktig, att man ska vara snäll och schysst. Judons värdegrund helt enkelt.

Solveigs tränarkompetens avspeglar sig kanske som bäst i hennes elevers framgångar på judomattan genom åren.

  • Elisabeth Karlsson: VM-silver, två EM-silver och tre EM-brons
  • Ann Löf: två EM-brons
  • Sanna Askelöf: guldmedaljör på junior-EM

Läs mer om IK Södras gedigna arbete med funktionshindrade

Läs även om Svenska Judoförbundet

Tomas Loman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*