3 dokumentärer om kampsport på Netflix som du måste se

Många av oss saknar just nu mattan, dojon och träningslokalen i tider av Coronaisolering. Hemma hos många av oss går Netflix och streamingtjänsterna på högvarv. Den här veckan tipsar vi därför om tre ganska olika men väldigt sevärda dokumentärer om kampsport som ligger uppe på Netflix. En dokumentär om brottning – Zion (2018), en om boxning – CounterPunch (2017) och en om karate – The real mr Miyagi (2015). Saknar du något bra tips? Kommentera gärna!

1. Zion (2018)
– minidokumentär om brottaren som föds utan ben

Regi Floyd Russ med Zion Clark, Gilbert Donahue, Kimberly Clark m.fl.

Zion är en extremt bra och välproducerad kortdokumentär (11 min) om brottaren Zion Clark, som på grund av en kromosomavvikelse är född utan ben. Under uppväxten flyttar han mellan olika fosterhem och hans tillvaro kantas av misshandel och försummelse. Det är inte förrän han börjar high school och kommer i kontakt med brottning, som hans som livet vänder. Tillsammans med sin tränare Gilbert Donahue utvecklar de en speciell brottningsteknik som blir så pass framgångsrik att Zion kan tävla på delstatsnivå.

”Vi tog reda på vilka tekniker som han kunde använda och vilka tekniker han inte kunde använda. Vi utnyttjade hans potential och drillade noggrant de tekniker han kunde göra med sitt tillstånd. Och det var så Zions brottningsstil föddes.” Gilbert Donahue 

Gillar man brottning är det här en perfekt film att se, som betonar kampsportens miljö, vikten av klubbsammanhållning och bra ledare. Det är också en historia om kampsportens betydelse utanför mattan.

Zion (2018) trailer:2. CounterPunch (2017)
– få koll på den amerikanska proffs- och amatörboxningen 

Regi Jay Bulger, med Cam F. Awesome, Peter Quillin, Chris Colbert. Sugar Ray Leonard, Oscar De La Hoya, Paulie Malignaggi m. fl.

CounterPunch (2017) är en utmärkt dokumentär som ger en bra inblick i den amerikanska proffs- och amatörboxningen. I filmen får vi följa tre fighters på deras väg mot att bli Champs. Dokumentären följer boxarna Cam F. Awesome, Peter Quillin och Chris Colbert.

Filmen täcker både de bra och dåliga sidorna av den amerikanska proffs- och amatörboxningen.

Filmen börjar i NYC Cops & Kids Boxing Club där vi möter Chris ”Lil B-Hop” Colbert (numera ”Primetime”) och hans tränare Aureliano Sosa. NYC Cops & Kids Boxing Club är ett av få gym i New York som fortfarande erbjuder gratis träning för barn och ungdomar. I dokumentären får vi bland annat se när Chris Colbert skriver under sitt första proffskontrakt och går sin första proffsmatch, endast 19 år gammal. Filmen är oerhört intressant eftersom den lyckas skildra en fighter i början av en förväntat lysande karriär. Colbert  har av flera journalister förutspåtts bli den ”nya Maywheater”. Han är en fighter ni ska hålla ögonen på i framtiden. (Spoiler altert, kolla in hans boxingsrecord här)

USA har de senaste åren haft ganska stora problem på amatörsidan, man har t.ex. tagit väldigt få guldmedaljer i OS. Boxning är en gren där USA tidigare dominerade (tillsammans med Kuba). En anledning är att  det är oerhört svårt och dyrt att att göra en amatörsatsning, eftersom de stora pengarna finns i proffsboxningen. I filmen får vi följa amatörboxaren Cam F. Awesome mot att hans mål att säkra en OS-plats i OS i Rio 2016. Sam F. Awesome har bland annat vunnit den amerikanska Golden Gloves turneringen fyra gånger. 

I filmen får vi får vi också följa Peter ”Kid Chocolate” Quillin, som är en etablerad proffsboxare. Bland annat höll han mellanviktsbältet i WBO (2012-2014), men valde att ge upp bältet för att ta en ”paus” från boxningen. Egentligen finns det mycket mer att säga om den här historien och pausen. Bland annat lär den ganska ljuskygge boxningenspromotorn Al Haymon ha varit inblandad. Al Haymon är bland annat Floyd Maywheaters promotor. Enligt filmen ska det ha varit han som rekommenderade Kid Chocolate att ge ifrån sig bältet. När filmen startar får vi följa Kid Chocolates väg tillbaka till proffsboxningen. I filmen intervjuas boxningslegendarer som Sugar Ray Leonard, Oscar De La Hoya, Paulie Malignaggi m.fl.

CounterPunch (2017) Trailer


3. The real mr Miyagi (2015)
– Gillar man karate och Karate Kid filmerna så är det här filmen man bara måste se!

Regi Kevin Derek , med Pat Morita, Fumio Demura, Dolph Lundgren, Steven Seagal m.fl

Själv hade hade jag ingen aning om att Pat Morita (“Mr Miyagi”) använde sig av en stuntman för fightingscenerna i Karate Kid-filmerna, men när man tittar nära blir det uppenbart och det är inte vilken stuntman eller karatemästare som helst – utan Fumio Demura!

Fumio Demura föddes i Japan 1938 och började träna karate och kendo redan som nioåring. I tjugoårsåldern började han träna okinawisk kobudo (traditionell vapenkonst). Det är inget som man kanske lägger märke till i just Karate Kid filmerna, men det har en stor betydelse för t.ex. nunchakus popularitet eftersom det var Fumio Demura som lärde Bruce Lee hur man slåss med vapnet. 1965 flyttade Demura till USA för att bli representant för Japan Karate-do Itosu-kai, precis innan den stora kampsportsvågen i USA på 1970-talet. 

Filmen följer Fumio Demura och blickar tillbaka på hans betydelse som kampsports pionjär i USA, hans betydelse för Bruce Lee, Chuck Norris, Dolph Lundgren, Steven Seagal m.fl.

En av de finaste delarna i dokumentären är Fumio Demora och Pat Moritas (1932 -2005) relation. Hur dem lär känna varandra genom den första Karate Kid filmen . Trots att de båda två har japansk bakgrund och är födda samma år har deras liv sett olika ut: Pat Morita var skådespelare och komiker och uppväxt med japanska föräldrar i USA, men pratade mycket litet japanska och hade ingen kampsportsbakgrund. Från det att de möts förblev de vänner hela livet, ända till Pat Moritas död 2005.

The real mr Miyagi (2015) trailer:


Tips! Fumio Demoras bok Nunchaku karatevapen för självförsvar hittar du hos Budo & Fitness Sport:

Håkan Gustafsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


*